ZETApress

hírportál

Szegmens a Könyvesházban

Hatodik állomásához érkezett a képzőművészek által kezdeményezett és megvalósított SZEGMENS kortárs képzőművészeti cserekiállítás-sorozat. Japán, Mongólia, Tajvan, Korea és India után Indonézia kortárs képzőművészetéből láthatunk egy szeletet a tegnap este megnyílt SZEGMENS 6 kiállításon, a ferencvárosi Ráday Könyvesházban.

A kiállító művészek: Soeprapto Soedjono, M. Agus Burhan, Nunung Nurjanti, Mikke Susanto, A.G. Hartono, Soewardi, Djanjang Purwo Sedjati, M. Sholahuddin. A kiállítást H.E. Mangasi Sihombing, indonéz nagykövet és Erőss István, képzőművész, a kiállítás szervezője nyitotta meg. A kiállítás jövő péntekig tekinthető meg hétköznapokon 12-től 18 óráig.

A Szegmens egy cserekiállítás-sorozat, mely magyar és távol-keleti országok művészeinek bemutatását tűzte ki céljául ? vallja a szervező képzőművész. ? A Szegmens gyökerei egy művésztelep 10 éves tevékenységéhez nyúlnak vissza, melyet a magyar Túlsó P?Art művészcsoport szervezett. Ezekre a művésztelepekre rendszeresen hívtunk meg távol-keleti képzőművészeket, így volt szerencsénk képet kapni a távol-keleti kortárs képzőművészeti életről, az európai szemmel nézve nagyon gazdag és változatos képzőművészeti törekvésekről. Erre az évek alatt kiépített kapcsolatrendszerre alapozva született meg a cserekiállítás-sorozat ötlete, amelyet eddig öt alkalommal sikerült megrendeznünk.

A programsorozat első cserekiállítását 2004-ben rendeztük meg három-három helyszínen Japánban: két tokiói galériában (Gallery Saoh & Tomos) és az abikói Művészeti Centrum kiállítóterében, illetve Budapesten: a Magyar Képzőművészeti Egyetem aulájában, a Ráday utcai Galéria IX-ben, valamint a MAMÜ Galériában. A megkezdett program Mongóliában folytatódott, a Szegmens II keretében 15 magyar képzőművész mutatkozhatott be az ulánbátori Zanabazaar Múzeumban 2005-ben. Ezzel párhuzamosan elkezdtük a magyar-tajvani cserekiállítás, a Szegmens III megvalósítását is, melynek első állomása a tajvani művészek budapesti bemutatkozása volt 2005 novemberében az MMG és a MAMÜ Galériában. Itt fiatal és középgenerációs tajvani alkotók munkáiból láthattunk olyan válogatást, amely ? véleményünk szerint ? jól reprezentálta kortárs tajvani képzőművészet meghatározó tematikai és technikai irányzatait.

A tajvani magyar kiállítás megszervezésére a Tajvani Művészeti Egyetem galériájában került sor 2006 novemberében. A Szegmens IV 2007 júliusában, a koreai Daejeon városában, illetve 2007 novemberében Budapesten került megrendezésre. Mindkét városban a kiállítás egyszerre több helyszínen zajlott: Daejeon városában az Ingong Gallery, a Wooyeon Gallery és a Yian Gallery tereiben állítottuk ki 12 magyar alkotó munkáit, míg Budapesten a 2B Galéria, a Galéria IX, az Art9 Galéria, valamint az Erlin Galéria fogadta a koreai művészeket. A Szegmens következő állomása India volt. 2009 februárjában 14 magyar művész állított ki a jaipuri Vyom Kortárs Művészeti Központban.

A cserekiállítás budapesti állomására 2009 decemberében került sor, amikor a Textus ? Kontextus kiállításon 9 fiatal indiai képzőművész munkái voltak láthatók a Magyar Képzőművészeti Egyetem kiállítóterében, a Barcsay-teremben. 2010-ben Indonéziával folytatódik sorozat: májusban 8 indonéz képzőművész mutatkozik be a Ráday Könyvesházban, majd az egri Kis Zsinagóga Galériában látható válogatás a fiatalabb korosztály munkáiból. 2011 januárjában pedig magyar képzőművészek állítanak ki a Jogjakartai-i Képzőművészeti Egyetem galériájában.

A Szegmens-kiállítások szervezésekor nagyon fontos szempont, hogy olyan országok között szervezünk cserekiállítást, amelyek igen keveset tudnak egymás kultúrájáról, kortárs művészeti életéről. Ezért kiállítási anyagaink összeállításakor olyan válogatást igyekszünk prezentálni, amely mind koncepcionális szempontból, mind pedig a különböző technikák tekintetében tükrözi a magyar kortárs képzőművészeti szcéna főbb tendenciáit. A bemutatott magyar képzőművészek ? a friss, fiatalos, az intermediális technikákat magabiztosan alkalmazó alkotóktól a bravúros grafikai technikákat használó művészeken át a klasszikus festőkig ? a magyar művészeti szcéna kiemelkedő alakjai.

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a Szegmens keretében külföldön bemutatott válogatások lefednék a magyar kortárs képzőművészet egészét, annak csak ? amint azt a címadás is jelzi ? egy szeletét kívánják bemutatni, ízelítőt adva egy távol-keleti ország közönsége számára valószínűleg nem annyira ismert európai ország képzőművészetéből. Egyben ez indokolja, hogy amennyiben lehetőség adódik, szimpóziumot is szervezzünk, mint a Tajpeji Egyetem galériájában megrendezett magyar kiállítás esetében, amelyen a kortárs magyar képzőművészetről és kontextusáról hangzottak el előadások, ezzel is hozzájárulva az ismeretek elmélyítéséhez, a kiállított anyag recepciójának megkönnyítéséhez.

A Szegmens-kiállítások egyedisége abban rejlik, hogy ez az immár 6 éve zajló eseménysorozat nem egy intézményes kapcsolatrendszer gyümölcse, hanem művészek kezdeményezésére és szervezésében jött létre. Ők olyan művészek, akik valóban érdeklődnek más kultúrák iránt, és ezek megismeréséért és megismertetéséért tenni is képesek. Ezek az egyszerre szakmai és emberi kapcsolatok nem múlnak el egy-egy kiállítás lezárultával, hanem továbbélnek akár egy láthatatlan, de élő háló. Mindez azért fontos, mert a Szegmens ? jellegéből adódóan ? egy-egy ország művészeti életének olyan vonatkozásait tudja bemutatni, amelyek olykor kívül esnek a nagy intézmények látókörén, hiszen a ma művészete sokkal gazdagabb és színesebb annál, mint amit intézményrendszereink képesek megjeleníteni ? mondta el Erőss István képzőművész, szervező.

Szóljon hozzá!