ZETApress

hírportál

Ismeretlen művészfotók

Ismeretlen művek a rendszerváltás előttről. Akcióművészeti fotográfiákból nyílt kiállítás a MEDIAWAVE egyik helyszínén, az MMIK Élő-Tér Galériájában hétfő délután ? jelenti a ?Wave Távirati Iroda (?WTI).

A Tóth Csaba és Kisléghi Nagy Ádám képeit bemutató tárlatot Rasperger József grafikus nyitotta meg, aki a szocialista időszak kultúrpolitikáján keresztül világított rá a két alkotó munkáinak ? és a happening ? jelentőségére.

A ?60-as években jelentkezett először az antiművészetként fellépő alkotói tevékenység, ami különböző happeningek keretein belül folyt, mindig valamilyen tiltakozást szimbolizálva. Az akcióművészet produktumai nagyon szűk réteg előtt, de szinte kivétel nélkül ?nyílt téren? készültek, a munkákat pedig sosem mutathatták be a nagyközönségnek. Az új alkotói móddal kapcsolatban Rasperger József beszélt a három T jelentéséről, valamint a korszak kultúrpolitikai vonzatáról is.

Az időben zajló cselekmények legjobb lenyomata a fotográfia, a szocialista korszak munkáival pedig csak mostanában ismerkedhet meg a széles közönség, de a közeljövőben még számos kiállítás, illetve fotóalbum készül az időszakra jellemző tiltott művészet munkáiból. Ez azért fontos, mert vannak olyan életművek, melyeket csak most vesznek majd elő, s csak ezért írnak róluk ? hangsúlyozta Rasperger József.

Tóth Csaba és Kisléghi Nagy Ádám munkái abban különböznek kortársaik akcióitól, hogy ők közönség nélkül hajtották végre performanszukat, hiszen testfestészeti munkájuknak csak két fotográfus hölgy volt tanúja. Hihetetlen erővel hatnak ezek a fotók az emberre, az az energia, ami az alkotókban volt, sugárzik a képekből. Fantasztikus lehetett az a néhány perc, amíg ez az akció zajlott, az expresszivitás pedig ? ami akkor Kisléghi festészetét jellemezte ? látszik a pillanatképeken is.

A kordokumentum mellett fontos kiállítás ez azért, mert aktuális, sőt egyre aktuálisabb témát választ alapjául. Hiszen a testfestészetet már régen felfedezték, de ez nem azonos azzal, amire ma használják, gondoljunk csak a népszerű tetoválásokra, ami már csak a kommercializált változat ? fejezte be megnyitó beszédét Rasperger József. A tizenhat fotóból álló Ismeretlen művek a rendszerváltás előttről címmel nyílt kiállítás megtekinthető a MEDIAWAVE ideje alatt az MMIK földszinti kiállítóterében.

Szóljon hozzá!