ZETApress

hírportál

Elkészült az Ausztrál-ház

Az ELTE Füvészkertben az Új Magyarország Fejlesztési Terv Gyűjteményes növénykertek és védett történeti kertek megőrzése és helyreállítása címmel meghirdetett pályázat keretében zajló munkálatok fontos állomásához érkeztek ? láthattuk ma délelőtt.

Elkészült az Ausztrál-ház, melyet ünnepélyes keretek között Ausztrália nagykövete, Alex Brooking excellenciás úr adott át ma délelőtt. Az eseményt követően Dr. Orlóci László, az ELTE Füvészkert igazgatója beszélt a felújításról. A Kastély emeleti termében a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége Utazás a világ körül ? 2009 Ausztrália című fotókiállítása nyílt meg.

Az ELTE Füvészkertben a munkálatok első üteme az Ausztrál-ház átadásával lezárult. A Gyűjteményes Ház és a teleltető 870 m2-es, a Viktória-ház 141,5 m2-es lett. A teljes közműhálózat megújult, új az elektromos áram és a csatornahálózat, az öntözővíz-rendszer és a fűtésrendszer. A növényház fűtésrendszernél energiatakarékos innovatív megoldásokat alkalmaztak: a sugárzó paneles és a konvekciós fűtést kombinálva.

A belső terek teljesen átalakultak, így jobban megközelíthetőek, és akadálymentesekké váltak. Az elektromos rendszer felújításának részeként energiatakarékos, napfénypótló fényforrásokat, szellőzőket építettek be. A házak teljes külső burkolata megújult, az üveghéjazatot lecserélték. A felújításnak máris megvan a közvetlen előnyös hatása: A Viktória-házban élő óriás amazonasi tündérrózsa idén először áttelelt, ami Magyarországon élő egyedeknél még sosem fordult elő, s ez egyértelműen az új fűtésrendszernek és a napfénypótló lámpáknak köszönhető.

A felújítás során újonnan kialakított Ausztrál-ház az ausztrál mediterrán tájak növényeit mutatja be közel 1000 m2-en, ahol 200 őshonos ausztrál növény látható, köztük a jól ismert black boy (Xantorhea), az üvegmosókefe-virág (Callistemon), vagy a kenguru-tappancs növény (Anigozanthos).

A felújítás nem csak az épületeket, hanem a Kertet is érinti, melynek során 700 m2 növényrendszertani terület kap további új növényzetet a Gyűjteményes-ház és a Viktória-ház körül. 40 különböző növénycsaládot mutatunk be a legmodernebb, genetikai alapú növényrendszertan elvei szerint. Ezen a területen láthatók a növényrendszertan nagy tudósainak emlékművei, Diószegi Sámuelé és Fazekas Mihályé, akik az első magyar nyelvű füvészkönyv szerzői, és Soó Rezső professzoré, aki a Botanikus kert (Füvészkert) vezetőjeként a hazai botanika jeles képviselője volt. A sugárirányban elhelyezkedő ágyásokba ültetett közel 700-féle évelő dísznövény a növények törzsfejlődését mutatja be. A növényeket víztakarékos csepegtető öntözőrendszerrel öntözzük. A megemelt ágyások révén a mozgásukban korlátozott látogatók is gyönyörködhetnek a növényekben.

Az ELTE Füvészkert a Nemzeti Kulturális Alap pályázatának segítségével Virtuális tanösvényt alakít ki, amely az esélyegyenlőség és az akadálymentesítés elveinek megvalósításával lehetővé teszi a Kert virtuális bejárását mindenki számára. A kertet több pontjáról körbefotózva lehet megnézni, az egyes növényeket közelről megfigyelni, és róluk információkat kapni. A Virtuális tanösvény júniustól elérhető az ELTE Füvészkert honlapjáról.

Szóljon hozzá!