ZETApress

hírportál

Múzeumi látványrestaurálás

Megnyitott Magyarország első látványrestaurátor műhelye a Magyar Nemzeti Múzeumban, amellyel a múzeum betekintést enged a Seuso-tál restaurálásának apró mozzanataiba. A Nemzeti Múzeumban felállított speciális látványrestaurátor műterem kialakításával a látogatók a kiállítótérben élőben láthatják a helyreállítás pillanatait.

L. Simon László főigazgató a délelőtti sajtótájékoztatón elmondta, a Nemzeti Múzeum próbálja újabb és újabb ötletekkel megszólítani, becsalogatni a látogatókat és egyben a szakmai közönségnek is szeretne muníciót adni az újításokhoz, innovációhoz. Világszínvonalú technológiával tudjuk bemutatni a Seuso-tál, a világ egyik legértékesebb műkincsének restaurálását – hangsúlyozta a főigazgató.

Németh Norbert fém-, ötvösrestaurátor-művész bemutatta a Seuso-tál helyreállításának munkafolyamatait. A műtárgy nagy mérete miatt egy időben több restaurátor dolgozik a feladaton, különböző, egyedileg készített célszerszámok, valamint innovatív eljárások és anyagok segítségével. A tál sérülékeny anyaga és érzékeny díszítményei miatt a nagyfokú precizitást igénylő beavatkozásokat speciális mikroszkópok alatt végzik a restaurátorok. Az aprólékos folyamatok bemutatását egy kivetítőn kísérheti figyelemmel a látogató.

Mráv Zsolt régész, szakmuzeológus rövid történelmi áttekintést nyújtott a Seuso-tál eredetéről, hosszú és rögös útjáról a Pannonia Valeriától a Nemzeti Múzeumig.

Mészáros Balázs, a Magyar Nemzeti Múzeum szerkesztőségi csoportvezetője a megnyitóval egy időben mutatta be a Múzeum új kiadványait, amelyek a múzeum gyűjteményeinek gazdagságáról és az intézményben folyó tudományos kutatásokról, illetve az intézmény által vezetett régészeti feltárásokról szólnak. A könyvbemutatón L. Simon László főigazgató hangsúlyozta, a Magyar Nemzeti Múzeum fontosnak tartja, hogy az általa gondozott kulturális örökség és az intézmény tudományos eredményei széles körben hozzáférhetővé váljanak. A múzeum bízik abban, hogy a kiadványok inspirációt nyújtanak kutatóknak, hagyományőrzőknek, műgyűjtőknek, művészeknek – és bárkinek, aki érdeklődik a múlt eseményei iránt! A látványrestaurátor műhely holnaptól nyolc hónapig látható a Nemzeti Múzeumban.

Szóljon hozzá!