ZETApress

hírportál

WPP itt már ötödször

Megnyílt a World Press Photo 2022: Szalay-Bobrovniczky Kristóf hadügyminiszter nyitotta meg délután a világ legrangosabb sajtófotó-pályázatának budapesti kiállítását a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében. A WPP 2022 október 30-án vasárnapig naponta megtekinthető a Múzeum körúti épületben.

A világ fotókiállítását mindig rendkívüli érdeklődés kíséri, így a tárlat megnyitása nemcsak a sajtófotó ünnepe, hanem fontos közéleti esemény is. A World Press Photo jelentőségét jelzi, hogy a kiállítást idén a miniszter nyitotta meg. Beszédében arra emlékeztetett, hogy a jó fotós nem azt fotózza, amit lát, hanem amit érez, és azt is kiemelte, hogy a fotóriporter kezében a fényképezőgép fegyver, amivel az igazságosságot és a békét kell szolgálnia!

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója mondott köszöntőt az ünnepélyes megnyitón, amelyben méltatta a szervezőket és kollégáit, akik immár 5. alkalommal hozzák el a Magyar Nemzeti Múzeum falai közé ezt a nagyszabású kiállítást. Idén a World Press Photo 2022 kiállítás képeit a nemzetközi zsűri 130 ország 4066 fotóriporterének 64.823 fotójából válogatta. Az utazó kiállítást világszerte 120 helyszínen, várhatóan több mint négymillión tekintik meg.

Désirée Bonis, a Holland Királyság budapesti nagykövete beszédében a szabad sajtó fontosságát emelte ki, különösen a jelenleg, az elhúzódó járványhelyzet, a küszöbünkön zajló háború és a megszorítások időszakában. A World Press Photo pályázat és az ehhez kapcsolódó, számos országban megrendezett kiállítás 1955 óta évről évre a világ minden tájáról érkező hiteles, érzelmeket ébresztő és elgondolkodtató fotók segítségével foglalja össze a legutóbbi esztendő történéseit.

Marika Cukrowski, a World Press Photo alapítvány kiállításmenedzsere és a kiállítás kurátora elárulta, a pályázat idén jelentősen megújult. Az egyik legfőbb változás, hogy az előzsűrizés mostantól regionálisan zajlik: külön-külön értékelik az afrikai, az ázsiai, az európai, az észak- és közép- amerikai, a dél-amerikai, a délkelet-ázsiai és az óceániai régióból küldött pályaműveket. A másik fontos újdonság, hogy ez évtől mindössze négy kategóriában lehet pályázni: egyedi fotó, képriport, hosszú távú munkák és nyitott forma. Fotóink Vigh Alex felvételei.

Az elmúlt négy évben a Magyar Nemzeti Múzeumban rendezett kiállítás világviszonylatban is a leglátogatottabbak közé tartozott, több mint negyvenötezer látogatóval. Az izgalmas pályaműveket bemutató tárlatot hagyományosan kiegészíti egy kísérő kiállítás, mely idén Radisics Milán: Lábnyomunk – Az ember hatása bolygónkra című anyaga. A neves fotós számos hazai és nemzetközi díjat nyert légi felvételeken tárja elénk az Európa különböző tájain megfigyelhető drámai változásokat.

A kiállítás szervezője már három évtizede a Herald Európa, felelős koordinátora Révész Tamás, aki korábban többszörös zsűritagja és díjazottja is volt a pályázatnak. A kiállítás október 30-án vasárnapig pénteken és szombaton 10-től 20 óráig, vasárnap-hétfő-kedd-szerda-csütörtökön 10 és 18 óra között megtekinthető.

Szóljon hozzá!