ZETApress

hírportál

Múzeumkerti óriásbabák

Ruhaszobrok szúnyoghálóból és cirkuszi ponyvából: óriás kirakati babák költöztek a Magyar Nemzeti Múzeum kertjébe, a 3 és fél méter magas szobrok 11 kortárs textilművész ruháit viselik.

A Csegöldi Erika, Bányász Judit, Bodnár Enikő, Nyíri Katalin, Marosi Kriszta, Szűcs Blanka, Farkas Imola, Nádasdi Kati, Latin Anna, Földi Kinga és Molnár Mária Virág által megálmodott öltözékek nem mindennapi anyagokból készültek: cirkuszi ponyvából, színes szúnyoghálókból, takarófóliából vagy épp szigetelőszalagból.

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója is azt hangsúlyozta a kiállítást délután megnyitó beszédében, hogy mennyire fontos a művészetben, a kultúrában is az újrahasznosítás. Szépséget alkotni olyan alapanyagokból, amelyek sokszor a szemétben végeznék, vagy amelyekről nem is gondolnánk, hogy alkalmasak lennének műalkotások készítésére. A 25 ruhaszobrot megalkotó művészek éppen ezt bizonyítják a Hagyományunk ruhaszobrai című tárlattal.

A szabadtéri kiállítás a magyar hagyományokra épül, így a ruhákon a tulipán, a madár, a rózsa és a szegfű mellett megjelennek székely, kalotaszegi és matyó motívumok, a keresztszemes hímzés, a szőttes, sőt még mézeskalács figurák is. A Hagyományunk ruhaszobrai című tárlat a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége (elnök: Simonffy Márta) szervezésében mától október 6-án csütörtökig látható a Múzeumkertben.

Szóljon hozzá!