ZETApress

hírportál

Múzeumi szülinap

Augusztus 20-án ünnepel a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum: egész napos szülinapi rendezvénye 10 órakor kezdődik. 16 órakor kezdődik a Spelter Henrik Magyarország első aranykoszorús cukrászmestere című, november 20-án vasárnapig látható időszaki kiállítás megnyitója, valamint az MKVM-emlékérem átadása.

Az MKVM-emlékérmet olyan személyek (a múzeum korábbi munkatársai, szakmabeli-, illetve tudományos szakemberek, partnerek) kaphatják meg, akik kiemelkedő jelentőségű, több éven át átívelő tevékenységet folytattak az intézményért. A díjat a múzeum mindenkori munkatársai ítélik oda a kitüntetetteknek. A díj alapjául szolgáló, eredeti érmet 1970-ben a múzeum alapítói, illetve az alapítási tevékenységben részt vevő fontos személyek kapták meg. Az érmet Győry Miklós grafikus tervezte, Halász Antal öntötte; a Musaeum Artis Hospites Excipiendi In Hungaria (Magyar Vendéglátóipari Múzeum) latin felirat, valamint az idegenforgalom és a vendéglátás jelképei díszítik. Az MKVM-emlékérmet 2020 óta, minden év augusztus 20-án, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum alapításának évfordulóján, a múzeum születésnapi rendezvényén osztják ki.

Vojtek Éva, a Cukrászmester Magazin főszerkesztője az idei díjazott. Nevét a Magyar Cukrász Ipartestület berkein belül mindenki ismeri, pedig nem cukrász, nincs cukrászdája sem, és saját bevallása szerint még sütni sem tud. Mégis, aki ismeri, tudja, hogy milyen elkötelezettje a tradicionális magyar cukrászatnak és annak népszerűsítését, fejlesztését tekinti hosszú évek óta önnön vállalt feladatának.

Pályája kezdetén híres cukrászdákban, szállodában dolgozott, pár évtizeddel ezelőtt kiállításokat szervezett belföldön, magyar cukrászati napokat külföldön, hogy így népszerűsítse a magyar cukrászatot. Több évtizede szervezi, koordinálja, mentorálja szakmunkások, szakoktatók, fiatal pályakezdő cukrászok szakmai tovább fejlődését, tevékenysége elismeréseként vehette át a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt kitüntetést.

Az ezredforduló elején külföldi tapasztalatai során látta, hogy a francia cukrászok nagy megújulása és a forradalmi változások annak köszönhető, hogy az új ismereteket megosztották egymás között és műhelyeiket megnyitották. Emellett elindultak világjáró körutakra, hogy megismerkedjenek más nemzetek cukrászatával, amit nagyon szakavatottan ötvöztek a hazai ízekkel, technológiával. Több éves külföldi kinn tartózkodása során komoly kapcsolatokat épített ki szakmai szervezetekkel, szakiskolákkal és úgy gondolta, hogy ezt a kapcsolati tőkét felhasználva, itthon elindítja ugyanezt a folyamatot, az új trendek megismerésével hozzásegítve a magyar cukrászokat és a magyar cukrászatot a szükséges megújuláshoz.

Kiváló kapcsolatteremtő készségét és közösségépítő munkásságát jelzi több hazai és nemzetközi esemény szervezése. Ötlete nyomán indította el az Ipartestület 2018-ban a sweeTEN elnevezésű pilot programot, amely a tehetséges/eredményt már felmutató fiatalok továbbképzését szolgálja.

Vojtek Éva főszerkesztője a Cukrász Ipartestület Cukrász Mester magazinjának, ahol tudósításokban, riportokban számol be a hazai cukrászvilág híreiről, eredményeiről. Emellett önkéntes pályázatírója az Ipartestületnek, segítségével több száz szakember és pályakezdő fiatal jutott ki külföldre, számos hazai és nemzetközi versenyeken vehettek részt.

Kortárs Cukrászat címmel 2014-ben népszerű rendezvénysorozatot indított a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban, amely havi rendszerességgel, több mint öt éven keresztül mutatta be a jelenlegi hazai cukrászok munkásságát. Vojtek Éva aktívan segíti az intézmény műtárgy-célgyűjtési tevékenységét, közreműködik a múzeum cukrász-tematikájú időszaki kiállításainak létrejöttében – mint pl. a szintén augusztus 20-án nyíló, Spelter Henrik cukrászmester életművét bemutató időszaki tárlat. Intézményünk bevonásával szervezi idén a Spelter Henrik Emlékévet, valamint a Rákóczi János Emlékévet. Szenvedélyesen gyűjti a tortalapátokat, magánygyűjteményének válogatott darabjait 2013-ban mutatta be az MKVM időszaki tárlat keretében.

Munkásságát évek óta önzetlenül, anyagi ellenszolgáltatás nélkül végzi, megszállottja a magyar cukrászatnak. Tevékenységének fő célja a cukrászok szakmaszeretetének és kooperatív szemléletük erősítése, a tradíciók tiszteletének átültetése és a hazai cukrászat társadalmi elismertségének növelése. Az MKVM-emlékérem ünnepélyes díjátadására augusztus 20-án szombaton, a múzeum fennállásának 56. évfordulója alkalmából rendezett születésnapi rendezvény keretében kerül sor. További infó és részletes program idekattintva olvasható – tudatta Kiss Hajnalka, az MKVM osztályvezetője, kulturális menedzsere.

Szóljon hozzá!