ZETApress

hírportál

Fiuméről Fiumében

Horvátországban lesz látogatható a magyar Fiume-kiállítás. A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, valamint a fiumei Muzej Grada Rijeke közös szervezésében Fiumében nagyszabású kiállítás keretében mutatják be az Adria-parti város magyar korszakának történetét.

A kiállítás fókuszában Fiume modernizációja, a tengeri kereskedelem, a gazdaság és turizmus fejlődése áll. A kiállítást újabb tudományos kiadványok megjelentetése kíséri horvát, angol, olasz és magyar nyelven – tudatta az MKVM Kommunikációs és Közművelődési Osztálya.

A fiumei kikötő és az egykori fiumei magyar kereskedelmi tengerészetről tavaly a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, valamint a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum mutatott be sikeres kiállítást Budapesten. A kiállítást most a Fiumei Városi Múzeum (Muzej Grada Rijeke) gyűjteményével és horvát tengerparti magángyűjtők anyagaival egészítették ki. Több mint 200 műtárgy közel 900 m2-en mutatja be Fiume városának és kikötőjének fejlődését 1868 és 1920 között. A kiállításnak a Muzej Grada Rijeke ad otthont.

A kiállított tárgyak között olyan páratlan darabok is láthatók lesznek, mint az 1896-os millenniumi ünnepségekre Fiuméből küldött eredeti hajómodellek. Hasonló korú az az Adria lobogó, ami egykor az Adria Magyar Királyi Tengerhajózási Részvénytársaság gőzhajóin lengett, és mindössze két darab maradt fenn. Az egyik a híres Greenwich-i Maritime Museumban, a világ egyik legnagyobb tengerészeti gyűjteményében, a másik pedig a budapesti Közlekedési Múzeumban, ahol a páratlan műtárgyat a tavalyi évben restaurálták is.

A kiállítás azt mutatja be, hogy Fiume városa és kikötője hogyan fejlődött a Budapest-Fiume vasút, majd a magyar állami kikötőfejlesztés révén, és hogyan született meg a helyi kereskedő-vállalkozó polgársággal való szoros együttműködésben a modern kikötőváros. Fiume az első világháború előtti időkben Európa 10. legnagyobb forgalmú kikötőjévé fejlődött, jelentős kereskedelmi forgalmat bonyolított, amire meghatározó iparágak és egyre fontosabbá váló turizmus épült ki a városban.

A kiállítást július 12-én hétfőn nyitják meg a Muzej Grada Rijeke kiállítótermében és szeptember 13-án keddig lesz látogatható, így a városban nyaraló magyar turisták is megtekinthetik a horvát és magyar kurátorok által elkészített tárlatot. A kísérő programsorozatok a fiumei kikötő 1868-1920 közötti történetét bemutató horvát-olasz nyelvű könyv mai bemutatójával kezdődik.

Kiegészítve és támogatva a kiállítást, mától július 14-én csütörtökig a Rijekai Egyetem Magyar Nyelvi Lektorátusa közreműködésével magyar gasztronómiai bemutatókat, valamint zenei estet is szerveznek Hungarikumok Fiumében címmel, ahol a gasztronómián és a zenén keresztül megidézik a XX. század eleji pezsgő kikötőváros idilli mindennapjait, és ezzel a helyi lakosság is közelebb kerülhet Magyarországhoz, és a magyar kultúrához, a hungarikumokhoz.

Július 12-én a kiállítás megnyitója alkalmából a Rijekai Városi Múzeum és az egykori Kormányzói Palota kertjében hungarikumbemutató lesz az Agrárminisztérium támogatásával, július 12-14-e között pedig a magyar épületek egyik szimbólumának számító Hotel Continentalban magyar gasztronapokat tartanak. A programsorozat alatt a hangsúly a kiváló minőségű, egyedi magyar ételek, italok és alapanyagok bemutatásán van, amelyek a hungarikum védjegyet is viselik.

A kiállítás megnyitását megelőzi a fiumei kereskedelmi tengerészet 1868-1920 közötti történetét bemutató kötet mai bemutatása a Hotel Continentalban. Dr. Pelles Márton és dr. Zsigmond Gábor magyarul és angolul már megjelent könyve ezúttal horvát és olasz nyelven jelenik meg. A könyv horvát szakmai lektora a várostörténeti munkáiról, könyveiről és kiállításairól is jól ismert Ervin Dubrovic, a városi múzeum igazgatója. A kiállításról a megnyitó után külön angol-horvát-magyar nyelvű katalógust is készítenek és a tárlat is angol-horvát-magyar nyelven készült.

Szóljon hozzá!