ZETApress

hírportál

Matisse-t is láthatunk!

Henri Matisse: A gondolatok színe – Remekművek a párizsi Pompidou Központból címmel látható átfogó, a francia festő életművét több mint 150 alkotáson keresztül bemutató kiállítás holnaptól a Szépművészeti Múzeumban.

Az elmúlt húsz évben a Szépművészeti jelentős kiállításokat rendezett mások mellett Monet, van Gogh, Cezanne és Picasso életművéből. A nagy adósságok közé tartozott azonban egy Matisse-tárlat, hiszen a francia mesternek még sosem szenteltek Magyarországon nagykiállítást – hangsúlyozta a délelőtti sajtóbemutatón a múzeum főigazgatója. Fotóink Katona Lucia felvételei.

Baán László hozzátette: soha ilyen erős éve nem volt még a Szépművészetinek, hiszen februárig volt látható a Cezanne-kiállítás, még nyitva tart a Bosch-tárlat, holnaptól Matisse remekműveivel, ősztől pedig El Greco festményeivel találkozhat a látogató.

Fehér Dávid kurátor kiemelte, hogy a mostani tárlat egy száz éve várt kiállítás, mert Matisse művészetét a XX. század eleje óta ismerték Magyarországon és a francia mester számos magyar festőre, például a magyar Vadakra is hatott. A kiállítás címe Matisse művészetének egy fontos aspektusára utal: az életmű egyik alapja ugyanis a szín keresése, a színek tisztaságának felmutatása volt – közölte a kurátor.

A tárlat átfogó igénnyel, kronologikus rendben vezeti végig a látogatót a hosszú, csaknem hat évtizedes életmű meghatározó szakaszain. Felidézi a korai éveket, amikor Matisse képein még nem mutatkozott meg a festő későbbi kolorizmusa, majd felmutatja, hogyan kötelezte el magát a színek mellett.

Az 1910-es évek kísérletező pályaszakaszát olyan főművek szemléltetik, mint az enigmatikus Üvegajtó Collioure-ban vagy a Fehér és rózsaszín fej, de a budapesti közönség megismerheti Matisse szobrászati kísérleteit is. A következő, nagyrészt Nizzában töltött évtizedben Matisse tovább-fejlesztette festészetének addigi tanulságait, klasszicizáló időszakát azonban az 1930-as években modernista kísérletek követték.

Késői, Vence-i időszakában a mester a táblaképfestészettől búcsúzva újradefiniálta a szín és tér összefüggéseit, más műfajokban azonban még tovább alkotott. Nagyszabású műve a Vence-i Rózsafüzér-kápolna megtervezése; az üvegablakok egyik életnagyságú modellje a kiállításban is helyet kapott. Matisse késői invenciója a gouache papírkivágások módszerének kifejlesztése volt, a záró szekció elsősorban ezekből a munkákból nyújt válogatást.

Aurélie Verdier, a kiállítás másik kurátora, a Pompidou Központ művészettörténésze elmondta: Matisse a XX. század első felének egyik legfontosabb alkotója, aki, sok más mesterrel ellentétben, ma is jelentős hatást gyakorol a művészekre. Az egyik legjelentősebb Matisse-gyűjteményt a Pompidou Központ őrzi, köszönhetően a festő fia és unokái által adományozott számos alkotásnak is.

A kurátor emlékeztetett arra, hogy Matisse már a XX. század elején, fauve korszakában ismertté vált Magyarországon, mégis ez az első alkalom, hogy önálló kiállításon szerepelhetnek művei, így ez egy megható pillanat – fogalmazott. Ezért szerették volna kurátortársával, Fehér Dáviddal, hogy a bemutatkozás minél reprezentatívabb legyen, a kiállítás minél teljesebb körűen áttekintse Matisse életművét, különösen az alkalmazott technikák gazdagságát! – mondta el Aurélie Verdier az október 16-án vasárnapig látogatható kiállításról.

1 hozzászólás

  1. Ma a nyitás előtt hosszú sorok kígyóztak a múzeum előtt. Nagy élmény volt a Bosch-kiállítás, biztos vagyok abban, hogy hasonlóan megfog majd Matisse művészete is!