ZETApress

hírportál

Színház az egész…

A júniusi Hónap kincse kamaratárlat Schwanner Endre fotóművész Haumann Péterről készült fotóit mutatja be Színház az egész… címmel. Kettejük 2016-os találkozásának vizuális lenyomataival most – a mindössze egy év különbséggel eltávozott – alkotóknak állít emléket.

William Shakespeare: Ahogy tetszik című vígjátékában hangzik el a híres mondat. 2016-ban a Magyar Nemzeti Múzeumban Haumann Péter (1941-2022) olvasta fel méla Jacques említett monológját, az idős fotográfus pedig, azon túl, hogy a Madách Színház számos darabjának megörökítője volt, csaknem egy emberöltővel korábban fotógépével végig-követte egy másik Shakespeare-darab születését, amelyben Haumann is játszott.

Schwanner Endre (1928-2021) munkásságából a motorsportról, a zenei és színházi témájú eseményekről, valamint a fotós közéletről, kollégákról készült felvételei a legismertebbek. 1991-ig fotóriporterek nemzedékeit oktatta fotó-technikaelméletre. A Balogh Rudolf-díjas fotográfus fotográfiai életművét – összes negatívját -, több más történeti értékű tárgy és dokumentum mellett 2011-ben a Magyar Nemzeti Múzeumnak adományozta.

Dr. Tomka Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum tudományos-gyűjteményi főigazgató-helyettese mondott köszöntőt a fotóművész életmű-kiállításának megnyitóján. – Különös és rendhagyó kiállítás nyílt ma meg a Széchényi teremben, amellyel két géniusz találkozását idézzük fel – kezdte beszédét hozzátéve: A tárgyaknak nemcsak anyaga, de művészi értéke is van: a celluloid nemcsak a hiteles képet és pillanatot rögzíti, hanem túl ezen az emberi lélek állapotát, a művészet, a színművészet nagy pillanatait is. Fotótárunk több mint egymillió fotót, múltunk tárházát őrzi, amelynek értékes része Schwanner Endre adománya is – zárta gondolatait az MNM főigazgató-helyettese.

Dr. Fisli Éva történész, a kiállítás kurátora beszédében kiemelte, hogy a Széchényi-terem a Magyar Nemzeti Múzeum szíve, és igazán az ilyen kiállítások azok, amelyek megtöltik élettel a szívet és a lelket. – Schwanner Endre fotói betekintést engednek a színházak világába, folyamataiba a próbáktól az előadásig. Ez teszi izgalmassá ezt a mostani kiállítást is. 2016-ban egy konkrét személyes találkozás volt a két alkotó között, most egy lelkében személyes találkozás valósul meg a kiállítás Schwanner Endre Haumann Péterről készített fotóin keresztül – mondta a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtár muzeológusa.

Ugron Zsolna író a köszöntőket követően felolvasta Haumann Péterről szóló írását. – A csendnek hatalma van, érteni kell a csendet. Haumann Péter minden rezdülésében, a csendben is meg tudta mutatni mindannyiunkat. Mindnyájan kaptunk tőle útravalót, amit idézhetünk, és tovább adhatunk gyermekeinknek. A hupikék törpikék Hókuszpókjától Hamletig. Ne az ember csodálja a művészetet, az ember magában csodálja a művészetet! – idézett a színésztől az írónő. – Tied az egész égbolt, miénk a csend, de a fényt köztünk marad! – zárta köszöntőjét.

Szirtes Tamás Kossuth- és Jászai Mari-díjas színházi rendező, színigazgató, egyetemi tanár nyitotta meg a kiállítást. A két művész méltatása után kiemelte, hogy nagy szellemek vannak most itt velünk lélekben és a fotókon keresztül. – Amióta a pillanat rögzíthető, nem válnak semmivé a pillanatok. Schwanner Endrét nagyon szerettük, munkásságát végig-kísértük a Madách Színházban. Képei nemcsak rögzítették a pillanatot, hanem beljebb engedtek a színházba, a színészek lelkébe. Haumann Péter fantasztilkus Claudius volt, de a jövőre 40. évfordulóját ünneplő Macskák musical 1500. előadásán is felrobbantotta a színházat – fejezte be beszédét a rendező.

A Hónap Kincse – Színház az egész… című kamarakiállítás a Széchényi-teremben, a múzeum nyitvatartási idejében, júliusban látogatható. Szakmai partner a Mandiner.

Szóljon hozzá!