ZETApress

hírportál

Bécs és Buda Pesten

Új kiállítással jelentkezett az Iparművészeti Múzeum a Városligeti fasori Ráth György-villában: a Múzeumok Éjszakája nyitóeseményeként 11 órakor megnyílt ma az Egy kis Bécs Budán című időszaki kiállítás. A zárt körű megnyitón a vendégeket Jékely Zsombor főigazgató-helyettes köszöntötte.

A szeptember 25-én vasárnapig látható kiállítást Rainaid Franz, a bécsi Iparművészeti Múzeum (MAK – Museum für angewandte Kunst) kurátora tolmácsnői segédlettel nyitotta meg, majd Németh Luca táncművész szerpentintáncát nézhettük. Utána Horányi Éva művészettörténész, a kiállítás kurátora tartott tárlatvezetést.

A világhírű osztrák alkotó két Budapestre tervezett lakóházának egyike, az ún. Pikler-villa valódi összművészeti alkotás volt a budai Trombitás úton: teljes építészeti és belsőépítészeti kialakítása, sőt kertjének kompozíciója is Josef Hoffmann elgondolásai nyomán és az általa alapított iparművészeti vállalkozás, a Wiener Werkstätte közreműködésével készült. Fotóink Katona Lucia felvételei.

Josef Hoffmann minden kétséget kizáróan a XX. század egyik legnagyobb hatású művészegyénisége volt. Sokoldalúsága lenyűgöző: kitűnő építész, zseniális designer, az ornamentika virtuóza, lebilincselő oktató és eredményes vállalkozó volt egy személyben. Akár épületeket, enteriőröket, vagy egyedi, kézműves dísztárgyakat, akár tömeggyártásra szánt használati tárgyakat tervezett, minden feladatot műalkotásként kezelt.

A történeti stílusokat mellőző, a funkciót előtérbe helyező és a formai tisztaságot finom dekorativitással ötvöző szemléletével új esztétikai minőséget teremtett, amely kiindulópontja lett a tárgykultúra reformját hozó modern törekvéseknek. Több mint 60 évet felölelő alkotói pályája során utánozhatatlan ízléssel és átgondoltsággal létrehozott, elegáns alkotásait ma már az építészet és iparművészet csúcsteljesítményeiként értékeljük.

A világhírű osztrák alkotó két Budapestre tervezett lakóházának egyike, az ún. Pikler-villa valódi összművészeti alkotás volt: teljes építészeti és belsőépítészeti kialakítása, sőt kertjének kompozíciója is Josef Hoffmann elgondolásai nyomán és az általa alapított iparművészeti vállalkozás, a Wiener Werkstätte közreműködésével készült.

Míg Pikler Gyula neves jogászprofesszor 1909-re felépült Trombitás úti nyaralójának külső megjelenése egészen modern és visszafogott, addig belső terei meglepően változatosak voltak: a legapróbb részletekig és a legnagyobb gondossággal megtervezett lakótereit dekoratív falfestések, textíliák, színesen festett bútorok és különleges világítótestek kavalkádja jellemezte.

Az Iparművészeti Múzeum nemzetközi hírű szecessziós gyűjteményének otthont adó Ráth György-villában rendezett időszaki kiállítás a századfordulós bécsi művészet e kivételes magyarországi emlékének hangulatát idézi fel a Museum für angewandte Kunst (MAK) archívumából és hazai magángyűjteményekből kölcsönzött fotók és egykori berendezési tárgyak segítségével – hallottuk Horányi Éva kurátori tárlatvezetésén.

A Ráth-villa új kiállításának megnyitójára a hét folyamán exkluzív meghívót kaptak mindazok, akik a villa jegypénztárában elővételben vették meg karszalagjukat a mai Múzeumok Éjszakájára. A Ráth György-villa 13-tól 24 óráig várja a nagyközönséget számtalan tematikus tárlatvezetéssel, gyermekszínházzal, játékos időutazással, kézműves foglalkozással, Henri Gonzo akusztikus koncertjével és az alkalomhoz illő Perrin DJ szettel.

1 hozzászólás

  1. Nagyon örülök, szeretem Budapestet, Bécset és a szecessziót!