ZETApress

hírportál

Múzeumi műkincsmentők

A Magyar Nemzeti Múzeumban Megmentett műkincsek címmel nyílt meg ma 16 órakor a restaurátorhallgatók diplomakiállítása. Köszöntőt mondott L. Simon László, a múzeum főigazgatója és Orosz Csaba, a Magyar Képzőművészeti Egyetem oktatási rektorhelyettese.

A kiállítás szakmai megnyitóját Heitler András, a Restaurátor Tanszék vezetője tartotta, majd Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkára nyitotta meg. Fotóink Katona Lucia felvételei.

A Magyar Nemzeti Múzeum és a Magyar Képzőművészeti Egyetem együttműködésében megvalósuló, hazánkban egyedülálló restaurátorképzés idén végzős hallgatói diplomamunkái között faszobrász, kőszobrász, festőrestaurátor, valamint szilikát, fém-ötvös, papír-bőr, textil-bőr és fa-bútor specialisták munkái is megtalálhatók.

A restaurátorhallgatók diplomamunkáit felsorakoztató, népszerű kiállítás idei tárlatán a festmények, fatáblaképek, freskók, szobrok, viseletek, díszbútorok, üveg, bőr-, papír- és ötvöstárgyak között olyan műtárgy-különlegességek is megismerhetők, mint egy leválasztott Lotz Károly freskó, egy Zsolnay kültéri váza, egy reneszánsz díszkeret, egy körmeneti kettős kereszt, egy XVI. századi velencei díszpajzs, egy mesés kockakirakó játék, egy elektrosztatikus jelenségen alapuló fizikai szemléltető eszköz és építészeti makett is.

Szóljon hozzá!