ZETApress

hírportál

Éjszaka a múzeumban

Újra-gombolt hagyományok a Múzeumok Éjszakáján: 431 intézmény 2500 programmal készül június 25-én szombaton – hallottuk délelőtt a Magyar Zene Házában.

Az ország legnagyobb kulturális rendezvényét, a Múzeumok Éjszakáját a nyári napfordulóhoz legközelebb eső hétvége szombatján, idén június 25-én rendezik – immár 20. alkalommal. Ezen az estén mintegy 431 intézmény több mint 2500 programmal várja a látogatókat – jelentette be dr. Hoppál Péter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára a sajtótájékoztatón.

Jubileumához érkezett az ország legnépszerűbb kulturális eseménye: az idei lesz a 20. alkalom, amikor délutántól egészen éjfélig élvezhetik az érdeklődők a résztvevő intézmények színes programkínálatát. A Szent Iván-éjhez legközelebb eső szombaton, azaz az év legrövidebb éjszakáján kinyitják kapuikat a múzeumok, és koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi programokkal és egyéb érdekességekkel várják az érdeklődőket. A Múzeumok Éjszakája ezért is egyedülálló, mert egyetlen estén a legtöbb kulturális intézmény vesz részt országszerte rajta; szám szerint 431 intézmény, amely több mint 2500 programmal várja a látogatókat – mondta el dr. Hoppál Péter államtitkár. Látogatószámot tekintve is ez az ország legnépszerűbb kulturális programja: átlagosan több mint 300 ezer belépést regisztrálnak évente ezen az estén a résztvevő intézmények, de volt már olyan esztendő is (2019), amikor mintegy 400 ezren voltak kíváncsiak országszerte az eseményre.

2022-ben Szolnok városa a kiemelt helyszín, ahol 23 városi helyszínen várják változatos programok az érdeklődőket, ezen kívül idén első alkalommal 9 Szolnok környéki település is csatlakozott az eseménysorozathoz – mondta el Szalay Ferenc, Szolnok Megyei Jogú Város polgármestere a beharangozó sajtótájékoztatón.

Az idei év tematikája az ÚJRAGOMBOLT HAGYOMÁNYOK. A Múzeumok Éjszakája nem titkolt szándéka, hogy azoknak is felkeltse az érdeklődését a közgyűjtemények, kiállítóhelyek iránt, akik nem, vagy csak ritkán járnak múzeumba. Ezért is fontos megmutatni, hogy hagyományainkat, értékeinket újra-gombolva, azaz újszerű módon, a XXI. századi audiovizuális igényeknek megfelelően, izgalmas, érdekes múzeumpedagógiai eszközökkel és társművészetek bevonásával tudják azt a múzeumok bemutatni a látogatók számára.

Idén Lőrincz Tamás olimpiai, világ- és négyszeres Európa-bajnok kötöttfogású birkózó állt a rendezvénysorozat mellé, hogy az esemény szóvivőjeként népszerűsítse azt. Tamással nagyon jó hangulatú filmek készültek kedvcsinálónak a Múzeumok Éjszakájához, melyek a Facebook-oldalon követhetőek nyomon. Tavasszal több tárlatvezetésen, interaktív programon vett részt, hogy a Múzeumok Éjszakáján, június 25-én már számos saját élményről számolhasson be és ajánlhassa azokat a nagyközönségnek.

Budapesten a kedvezményes árú felnőtt karszalagok, amelyek érvényesek az összes budapesti részt vevő intézménybe, 2200 forintba kerülnek, míg a gyermekjegyekért (06-tól 18 évesig) 1000 forintot kell fizetni. 6 éves kor alatt a belépés ingyenes. Jegyek válthatók június 12-étől a múzeumok pénztárában vagy a jegymester.hu oldalon. A karszalagok érvényesek a Budapesten kizárólag ezen az estén közlekedő múzeumi körjáratokon, azonban NEM érvényesek a budapesti menetrend szerinti tömegközlekedési eszközökön.

A programokról részletes információ weboldalukon található, ahol helyszín, időpont és programtípus szerint is kereshetők az események, valamint mobil alkalmazás is rendelkezésre áll, amely EVENT@HAND MUZEJ címen tölthető le ingyenesen. Mindezeken túl az esemény Facebook- és Instagram-oldalát is érdemes követni, hiszen a szervezők a rendezvényig hátralévő egy hónapban érdekességekkel, információkkal és értékes nyereményekkel kecsegtető játékokkal is készülnek.

A karszalagok megvásárolhatók előzetesen online a jegymester.hu weboldalán, illetve a rendezvény napján a programban résztvevő budapesti múzeumokban. Vidéken a belépőjegyek az adott múzeumokban válthatók meg. A Múzeumok Éjszakája fő szervezője a Kulturális és Innovációs Minisztérium, kiemelt médiapartnere az M5, támogatója a BKK és a Tunéziai Idegenforgalmi Hivatal, szakmai partnere a SZTAKI.

Szóljon hozzá!