ZETApress

hírportál

Múzeumi emlékérme

A kultúra a másik emberről alkotott képünk, emiatt ismerjük el az emberi méltóságot és ezért becsüljük a másik embert. Ha ezt feladjuk, akkor mindent fel kell adunk! – fogalmazott Csák János kulturális és innovációs miniszter délelőtt a Magyar Nemzeti Múzeumban.

A miniszter úr első hivatalos nyilvános kulturális programján, a Sisi kesztyűjétől Sztálin füléig című kiállítás megnyitóján elmondta, hogy ez a tárlat az emberről alkotott képünk tükre, egyben egy morális kaland. A műtárgyak kapcsán felvetődő etikai kérdések elgondolkodtatják a látogatót.

Csák János átadta a múzeum megújult látogatói tereit: egyebek mellett megújult a múzeum előcsarnoka, felújították a kávézót és a múzeumshopot. A miniszter az ünnepségen örömét fejezte ki, hogy hosszú idő után újra van olyan minisztérium, amelyik a nevében viseli a kultúrát. – A jövő képesség egyik alapfeltétele a múltunk és az örökségünk megbecsülése. Aki nem becsüli a múltját az a jövőt is semmibe veszi! – hangsúlyozta Csák János hozzátéve azt is, hogy a világban sok az újdonság és állandó a változás, ugyanakkor az emberi természet, a jóról való felfogásunk csak lassan változik. A kultúra pedig az, ami állandó a változásban.

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója kiemelte: az intézménynek a magyar nemzet hőseinek, kimagasló személyiségeinek bemutatásán túl kötelessége az is, hogy a negatív figurák munkásságát is feldolgozzák. Így került a kiállítás anyagába Kádár János íróasztala és kitüntetése, valamint Rákosi Mátyás dohányzó garnitúrája és könyvszekrénye. Fotóink Katona Lucia felvételei.

A főigazgató bízik benne, hogy a következő években nagyobb figyelem jut majd a közgyűjteményekre. Nagy álmuk, hogy az idén 220 éves múzeumot arra a szintre hozzák fel, ahogy egy világszínvonalú múzeumnak működnie kell a XXI. században. Ráférne egy ráncfelvarrásnál nagyobb fejlesztés a múzeumra, amelynek eredményeként új kiállítóterekkel bővülhetne az intézmény és korszerű gépészetet kapnának a belső terek – fogalmazott.

Az új állandó kiállítás előkészítéséről elmondta, hogy megkezdődött a szakmai munka, amelynek eredményeként az intézményben új, a magyar nemzeti identitást bemutató, a külföldi látogatók számára is meghatározó élményt nyújtó kiállítás nyílhat meg néhány éven belül. A megnyitón emlékérmet bocsátottak ki a Magyar Nemzeti Múzeum alapításának 220. éves évfordulója alkalmából.

Az elmúlt 12 évben őskori kerámiaedényektől a párizsi magyar békedelegáció tagjainak autogramgyűjteményéig, római kori lófejpáncéltól a Király utcai jelvényüzlet fiókos szekrényéig sok-sok ezer tárggyal gazdagodott a múzeum gyűjteménye. Ennek az anyagnak a legjava látható az új szerzeményeket bemutató kiállításon. A tárlat két kiemelt műtárgya Sisi kesztyűje, amelyet halála napján viselt, valamint a Sztálin-szobor egy darabja, amelyet 1956-ban a forradalmárok a Blaha Lujza téren vágtak le a szoborról.

1 hozzászólás

  1. Tisztelt Szerkesztő Úr! Elolvastam a Múzeumi emlékérme című cikkét. Sajnálattal vettem tudomásul, hogy az érem tervezője nem került megemlítésre. Engedje meg, hogy bemutatkozzak, én volnék a tervező! Sajnos mostanában sokszor találkozunk azzal, hogy egy szoboravatáson vagy egy éremkibocsátáson, illetve az eseményekről történt híradásoknál mindenkit felsorolnak aki jelen volt, csak az alkotó neve nem kerül megemlítésre. Üdvözlettel: Pogány Gábor Benő