ZETApress

hírportál

Ékszerek Belvárosban

Családtörténet, intimitás, gombostű és futurisztikus szerkezetek az Eventuell Galéria ékszerkiállításán: Encounters 9 címmel Diriczi Csenge, Harsány Patrícia, Rémiás Szilvia és Ujvári-Zsiga Luca ékszertervezők kiállítása látható június 8-a és július 2-a között a Nyáry Pál utca 7-beli galériában.

A Találkozások – Encounters című sorozatot 2012-ben indították a galéria alapítói, melynek keretében eddig cseh, lengyel, német, magyar, spanyol és szlovák kortárs ékszertervezők munkáit láthatta a közönség. Ezúttal a tavalyi Határtalan Design kiállításon bemutatkozott legfiatalabb kortárs ékszertervezők, közöttük a 2018-ban Határtalan Design-díjat nyert Rémiás Szilvia munkái láthatók.

A négy, nagyon különböző tervezői látásmód szerint alkotó művész munkáinak mindegyikére jellemző a kísérletezőkedv és a narratív felfogás. A pandémia időszaka alatt készült alkotások közül több is reflektál a különleges élethelyzetre: a befelé fordulásra, az elszigeteltségre.

Diriczi Csenge: SENSE|s, 2021 című sorozata a párkapcsolatban megélt intimitás különféle fázisait mutatja be az észleléstől a kiteljesedett kapcsolatok kialakulásáig. A különleges tárgyak az érzékelést, az érintést helyezik fókuszba, pillanatszerűn kimerevített, különböző szintű intimitást kifejező mozdulatok segítségével.

Harsány Patrícia: Re_Object szériája egyszerre narratív és konceptuális, alternatív anyaghasználattal és technikák alkalmazásával a kortárs ékszer jelentését kutatja, a műfaj határait feszegeti. Az újra-értelmezés alapját hétköznapi tárgyak jelentik, amelyek új kontextusba helyezve nem csupán új funkcióval, de további jelentésrétegekkel is gazdagodnak.

Rémiás Szilvia: Body Light kollekciója futurisztikus kísérleti szerkezetekből áll. A tervező a tárgyakat elemeli az emberi test felületétől. A rájuk helyezett LED izzók a test bizonyos pontjait világítják meg, így a kezek, vállak, a nyak, az arc válnak főszereplővé. A kollekció tavasszal bekerült a Schmuckmuseum Pforzheim Art Jewellery by Young Talents at the Museum gyűjteményébe.

Ujvári-Zsiga Luca: MEETING POINT – Az emlékezés körei/Circles of memories című sorozata az öröklődéssel, az emlékek fenntarthatóságával foglalkozik. A családi ékszerek által inspirált kollekció az egymást követő tulajdonosok életének egy-egy kitüntetett helyszíne koordinátáit örökíti meg, arra ösztönözve viselőit, hogy a fiatalabb generáció felkereshesse ezeket a boldog pillanatokat idéző helyeket, kapcsolódhassanak hozzájuk, felelősséget érezhessenek irántuk.

Kiállításmegnyitó: június 8-án szerdán 18 órakor, ahol a kiállító művészek tárlatvezetést tartanak. A részvétel regisztrációhoz kötött előző nap 14 óráig a szilvisziget@gmail.com emailcímen. Nyitva csütörtök-pénteken 11-től 18, szombaton 10:30-tól 14 óráig július 2-án szombatig.

Szóljon hozzá!