ZETApress

hírportál

Órák a Városligetben

Herkulestől a szolárpanelig címmel nyílt válogatás tegnap este a Mezőgazdasági Múzeum Királytermében az Iparművészeti Múzeumba került Radvánszky Ferenc-féle óragyűjteményből.

Köszöntőt mondtak: Cselovszki Zoltán, az Iparművészeti Múzeum és Estók János, a Mezőgazdasági Múzeum főigazgatói. A kiállítást megnyitotta: Becsei Áron órakészítő, gépészmérnök, a Független Órakészítők Akadémiája (AHCI, Bázel) tagja. A műtárgyakat bemutatta: Radvánszky Ferenc műgyűjtő. A kiállítás kurátora Pandúr Ildikó PhD művészettörténész. Fotóink Katona Lucia felvételei.

Ezek a tárgyak egy-egy művészeti korszak és irányzat tanúi, értelmesnek tartottam a gyűjtésüket, mert nemcsak esztétikailag szépek és jelentősek, hanem bennük a bámulatos mérnöki tervezés párosul a csodálatos kézműves-kivitelezéssel, amely gyakran megelőzte az adott kor fejlettségét.

Radvánszky Ferenc, a szenvedélyes gyűjtő Tokajban született 1935-ben, de Svájcban szerzett órásmesteri oklevelet, Németországban pedig gemmológiai diplomát. 2003-ig saját üzletet vezetett Svájcban, ahol antik órák restaurálásával is foglalkozott. Több mint 30 éven át gyűjtötte és hozta működőképes állapotba az óraművesség válogatott emlékeit: elsősorban svájci, francia és angol mesterek XVII-XX. századi óráit. A szerkezeti ritkaságokat is magába foglaló kollekció valamennyi darabja autentikus. Helyreállításuk eredeti állapot szerint, a szerkezet, a számlap és az óraház egységét hitelesen megőrizve, pótlások nélkül történt, és mindegyik óra működőképes.

Az utóbbi 300 év, de elsősorban a XIX?XX. század különböző óraház-típusai mellett a szerkezet-típusok széles skáláját is reprezentálja ez a gyűjtemény. A kollekciót tavaly vásárolhatta meg az Iparművészeti Múzeum, közel 80 óraritkasággal egészítve ki ily módon mintegy 600 darabos óragyűjteményét, köztük olyan kuriózumokkal, mint például a világ legvékonyabb zsebórája.

Radvánszky Ferenc és az Iparművészeti Múzeum 2004 óta tartó együttműködésének keretében az Üllői úti főépületben, majd 2013-tól a Nagytétényi Kastélymúzeumban is láthatta már a közönség az óragyűjtemény válogatott darabjait. Ez alkalommal – a kollekció múzeumba kerülése óta első ízben – elsősorban funkciójuk és szerkezetük alapján csoportosítva mutatják be a gyűjtemény legjellemzőbb óratípusait. A válogatás három évszázadot ölel föl, az 1825 körül készült, Herkules mitológiai alakjával díszített, rugóhajtású díszórától az 1960-as évek elejéről való, napenergiával működő genfi asztali óráig; a kronológia néhány ma is gyártott óratípussal egészen napjainkig tart. A kiállítás mától augusztus 31-én szerdáig tekinthető meg a Vajdahunyad vár Királytermében.

Szóljon hozzá!