ZETApress

hírportál

Két hét múlva árverés

Külföldről hazatért Aba-Novák-tájkép a Kieselbach Galéria májusi árverésén. Jelentős külföldi magángyűjteményből került haza Aba-Novák Vilmos: Róma melletti város (Subiaco) című alkotása, amelyet Márffy Ödön, Vaszary János és Perlrott Csaba Vilmos egy-egy jelentős műve mellett bocsájt árverésére a Kieselbach Galéria május 24-én kedden 18 órától a Budapest Marriott Hotelben.

A 235 művet felvonultató tavaszi aukciós anyag egyik legjelentősebb alkotása Aba-Novák Vilmos: Róma melletti kisváros (Subiaco) című festménye, amely 1944 után több mint 50 évre eltűnt, végül egy nyugati magángyűjteményből került vissza újra Magyarországra. A kép kikiáltási ára 55 millió forint. Az 1930-ban készült, méretével is kiemelkedő festmény az egész életmű egyik legismertebb és legtöbbször reprodukált darabja, amely 1930-ban a Velencei Biennálé magyar pavilonjának fő helyére került, de képeslapot is kiadtak róla.

Subiacót, a Rómától keletre fekvő középkori kisvárost Aba-Novák Vilmos barátja, a szintén római iskolás Patkó Károly is megfestette. A városban született Gina Lollobrigida világhírű olasz színész is, aki kép megfestésekor – 1930-ban – mindössze hároméves volt.

Vaszary János 1933 körül készült Parkban című alkotása is a gyűjtők érdeklődésére tarthat számot. Légies könnyedséget, a rafinált eleganciát és a virtuóz festői technikát ötvöző kompozícióra 65 millió forinttól indulhat a licit. A Park-sorozat egyik legszebb darabja mindeddig egy neves pesti orvoscsalád generációkon átívelő kollekcióját gazdagította, és most először kerül műkereskedelembe.

Márffy Ödön: Zebegényi téglagyár (Zebegény, lelátás a műteremből) című műve, a modern magyar festészet egyik legszebb tájképe, amely 75 millió forinttól kelhet el. Ugyancsak a magyar avantgárd történetének legizgalmasabb periódusát idézi meg Perlrott Csaba Vilmos: Műtermi csendélete, amelyre 22 millió forintról indul a licit.

Az aukciós anyagban szereplő másfél tucat Scheiber-kép között több reprezentatív alkotás található, közülük az egyik legjelentősebb darab a Pesti mulató, Revü című olajkép, amelynek induló ára tízmillió forint. A festmény mintegy 30 évvel ezelőtt külföldre került és csak nemrég tért vissza Magyarországra. Az 1920-as évek végén készült, a Délibáb című társasági lapban 1929 nyarán reprodukált kompozíció Budapest világhírű éjszakai életét, a fülledt bárok és zsúfolt éjszakai lokálok világát idézi meg. A kép igazi kuriózum, mivel Scheiber nagyméretű, olajfestékkel készült, futurista stílusú kompozícióiból alig maradt meg néhány.

Az aukciós anyagból kiemelkedik még gróf Batthyány Gyula két képe, az 1913-as Hárem és az Esernyős dáma. Az aukciós kiállítás május 23-án hétfőig tekinthető meg a Kieselbach Galériában, a belvárosi Szent István körút 5-ben.

Szóljon hozzá!