ZETApress

hírportál

Múzeumi marketing

Letette a Magyar Marketing Szövetség Kulturális tagozatának alapját a Magyar Nemzeti Múzeum. Az intézmény célja, hogy elősegítse a kulturális szakma marketingtevékenységének további fejlődését.

Magyar Nemzeti Múzeum csatlakozik a Magyar Marketing Szövetséghez és ezzel leteszi a kulturális tagozat alapját – jelentette be L. Simon László a Múzeumok Majálisán. A Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója köszöntőbeszédében hangsúlyozta, az intézmény kiemelten fontosnak tartja, hogy a kulturális marketinggel ismét divatba hozza a kultúrát. A sajtótájékoztatón elhangzott, a Magyar Nemzeti Múzeum a nyári időszakban péntekenként meghosszabbított nyitva tartással este 22 óráig várja a látogatókat. Az eseménysorozat keretében átadták az Év Múzeuma és a Pro Museo-díjakat is. Fotóink Lantai József felvételei.

A Magyar Marketing Szövetség Magyarország meghatározó szakmai közössége, ám több mint 200 tagja között jelenleg még nem szerepel kulturális intézmény. A Magyar Nemzeti Múzeum csatlakozásával ezen kíván változtatni, mert úgy látja, a korszerű marketingmódszerek alkalmazása ma már a kultúra területén is nélkülözhetetlen.

A mai kor kihívása, hogy a múzeumok a kulturális versenyben képesek legyenek értékeiket minél jobban megjeleníteni. A rendelkezésre álló kommunikációs, marketing csatornák mindegyikét arra kell használnunk, hogy a következő nemzedékeket becsalogassuk a múzeumainkba – mondta L. Simon László. A Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója kiemelte, hogy a Nemzeti Múzeum elindította A Nemzet Múzeuma című negyedéves magazint, amely a szakmai közönségen túl igyekszik megszólítani a muzeológia iránt érdeklődő közönséget is a fiataloktól a nyugdíjasokig.

Éjszaka a Múzeumban

A nyári időszakban meghosszabbított nyitva tartással várja látogatóit a Magyar Nemzeti Múzeum. L. Simon László bejelentése alapján az intézmény minden pénteken az eddigi 18 helyett 22 órakor zár. Ez idő alatt az intézmény állandó és időszaki kiállításai, a megújult Múzeum Kávézó és a Múzeum Shop is nyitva tart, emellett a nyári estékre múzeumpedagógiai foglalkozásokat, különleges tárlatvezetéseket és élő múzeumi programokat is szerveznek.

Kollégákat is díjaztak

Alapításának 200. évfordulója alkalmából 2002-ben a Magyar Nemzeti Múzeum a kiemelkedő teljesítmények elismerése céljából díjat alapított, amelyet a múzeum és filiáléi aktív dolgozói kaphatnak meg. Jelölt az intézmény bármely területén dolgozó kolléga lehet, aki munkáját közmegelégedésre, kimagasló színvonalon látja el. A díjra az intézmény dolgozói tesznek jelölést, részletes indoklással. A Pro Museo Nationali Hungarico emlékplakettet és a vele járó díjazást az Alapító Okirat szerinti Kuratórium ítéli oda, és a díj idén a Múzeumok Majálisán kerül átadásra.
Ez évben a díjat Nagy-Kolozsváriné Kocsis Edit régész-muzeológus, dr. Simonyi Erika régész-muzeológus, valamint dr. Vida István numizmatikus szakmuzeológus kapták.

Bajára és Békéscsabára került az Év Múzeuma-díj

A díjat a Pulszky Társaság 1996-ban alapította azzal a céllal, hogy az előző évben jelentős eredményeket felmutató muzeális intézményeket díjazzák. Év Múzeuma 2022 jelöltje-oklevelet kapott a makói József Attila Múzeum, a Budapesti Történeti Múzeum Kiscelli Múzeuma, a budapesti Dreher Söripari Emléktár, valamint az Iparművészeti Múzeum Ráth György Villa. Fotóink Egressy Rita felvételei.

Az Országos Közgyűjtemények Szövetsége különdíját a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége különdíját a nyíregyházi Kállay Gyűjtemény, míg az ICOM Magyarország különdíját a Magyar Tudományos Akadémia Pszichiátriai Művészeti Gyűjteménye kapta. Idén is két kategóriában került átadásra az Év Múzeuma elismerő kitüntetés. A kis múzeumok kategóriájában a bajai Türr István Múzeum, míg a nagy múzeumok kategóriájában a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum nyert.

Szóljon hozzá!