ZETApress

hírportál

Világválogatott konténerben

Ingyenesen látogatható digitális kiállító-helyet nyitott meg délután a Magyar Nemzeti Múzeum az Erzsébet téri Akvárium Klub bejáratánál.

A francia Micro-Folie mobilmúzeumban az érdeklődők egy óriási kivetítő, tabletek és VR-szemüveg segítségével világhírű múzeumok, köztük a Louvre, a Musée d’Orsay, a Musée National Picasso, valamint az MNM és a Gödöllői Királyi Kastély válogatott műtárgyairól nagy felbontású digitalizált fényképeket, 3D fotókat és videófelvételeket láthatnak. Fotóink Lantai József felvételei:

Az MNM 23 műtárgya között szerepel a szkíta aranyszarvas, Liszt Ferenc portréja és a Sztálin-szobor keze – mondta L. Simon László, az MNM főigazgatója a szeptember 19-én hétfőig minden nap 10 és 18 óra között ingyenesen látogatható tárlat megnyitóján, melyet B. Lawani Alex moderált. A látogatók egy 10%-os kupont is kapnak a Magyar Nemzeti Múzeumba szóló jegyek vásárlásához. Fotóink Katona Lucia felvételei:

L. Simon László köszönetét fejezte ki a francia államnak és a francia kulturális minisztériumnak az önzetlen és nagyszerű kezdeményezésért, amelynek segítségével az Európai Unió tagállamai között a kultúrák közötti közeledés valósulhat meg. Kiemelte annak fontosságát, hogy a múzeumokat, kiállításokat kivigyék a szabadtérre, ezáltal pedig bevonzzák – elsősorban a fiatalokat – a múzeumi térbe.

Sophie Sellier francia kulturális attasé elmondta, hogy a 2017-ben kísérleti céllal létrehozott projekt szórakoztató és technológiai kulturális tartalmakat kínál a közönségnek, a 12 alapító között olyan intézmények találhatók, mint a Louvre, a Pompidou Központ és a Versailles-i Kastély. Kiemelte, hogy a program középpontjában a digitális tárlat áll, amelyet soros EU-elnöksége alkalmából Franciaország a tagországok kulturális kincseivel gazdagított. A Digitális Múzeum európai gyűjteménye a kontinens kulturális és művészeti történetét kívánja elmesélni multidiszciplináris alkotásokon keresztül – mutatott rá hozzátéve, hogy idén a gyűjteményt 20 európai országban mutatják majd be. Szavait Kecskés Kinga fordította magyarra.

Krucsainé Herter Anikó, az EMMI kulturális fejlesztésekért és finanszírozásért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy a digitális kiállítóhely a XXI. század csúcstechnológiáját reprezentálja. A Micro-Folie megálmodói nagyhírű múzeumok műtárgyait hozzák közel az érdeklődőkhöz, és a technika a tárgyak olyan dimenzióit tárja fel előttünk, amelyeket másként nem ismerhetnénk meg – mutatott rá. Felhívta a figyelmet a digitális tárlat összművészeti kitekintésére, mivel a mintegy kétezer műtárgyon kívül a dizájn, az építészet, az előadó-művészet és a tudomány is helyet kap a kulturális térben. Kitért arra is, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum május 21-22-én szombat-vasárnap rendezi meg a Múzeumok Majálisát, amelyen több mint 70 anyaországi és határon túli közgyűjtemény várja a látogatókat a Múzeumkertben.

Szóljon hozzá!