ZETApress

hírportál

Sajtófotók az udvaron

Átadták a 40. Magyar Sajtófotó Pályázat díjait, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Nagydíját Móricz-Sabján Simon (Világgazdaság), az André Kertész-nagydíjat Bődey János (Telex) vehette át a 40. Magyar Sajtófotó Kiállítás délelőtti megnyitóján a Magyar Nemzeti Múzeumban.

A MÚOSZ Nagydíját a legkiemelkedőbb teljesítményért Móricz-Sabján Simon: Második élet című képriportjával, az Emberi Erőforrások Minisztériuma által adományozott André Kertész-nagydíjat a legjobb emberközpontú dokumentarista fotográfiáért Bődey János: Anya éljen, ezt az egy ajándékot kérték karácsonyra című munkájával érdemelte ki. A megnyitón átadták a 14 kategória 1-3. helyezettjének járó díjakat és a különdíjakat is, a díjazottak nevét már február 16-án nyilvánosságra hozták a Sajtóházban.

A 40. Magyar Sajtófotó Pályázatra 245 fotográfus 2305 pályaművet töltött fel, a zsűrinek több mint 5800 képet kellett elbírálnia – mondta a megnyitón Virágos Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese. A kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeum belső udvarában május 29-ig látható.

Rédei Ferenc fotóriporter a megnyitón kiemelte: ez a tárlat mérföldkő, 40. rendezvénye annak a sorozatnak, amelyet Szalay Zoltán indított el még a Műegyetem R-Klubjában. A Magyar Sajtófotó Kiállítással párhuzamosan az elmúlt 40 év legjobb magyar sajtófotóiból látható válogatás május 29-ig a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban, Budapesten – emlékeztetett Bánkuti András fotóriporter, a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztályának elnöke, a tárlatok kurátora. Erről idekattintva olvashatunk.

A sajtófotó pályázattal párhuzamosan a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztálya tervezői díjat és könyvpályázatot is hirdetett. A legjobb képhasználatért járó Molnár István-díjat Heltai Ákos tipográfus kapta. A Gera Mihály-díj az elmúlt 5 év legszebb olyan fotóalbumát jutalmazza, amelynek képanyagát magyar, határon túli magyar vagy Magyarországon élő külföldi szerző fényképezte. Nyertese a Fortepan Masters – Kollektív fotográfia a 20. századból című kötet. Ötletgazdája és művészeti vezetője Barakonyi Szabolcs, a könyvterv kreatív koncepciója Salát Zalán Péter munkája, felelős kiadó Simó György, szerkesztő Szilágyi Róza Tekla.

A kiállítás megnyitásával egyidőben jelent meg Az év fotói 2021 album, amelyben valamennyi díjnyertes kép látható. A díjazottak és a pályaművek megtekinthetők a sajto-foto.hu weboldalon.

Szóljon hozzá!