ZETApress

hírportál

40 év sajtófotói

Az elmúlt 40 év legjobb magyar sajtófotóiból látható válogatás május 29-én vasárnapig a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban Budapesten. A visszatekintő kiállítást a Magyar Sajtófotó Kiállítás 40. évfordulója alkalmából rendezi a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztály elnöksége.

A tárlaton 123 fotográfustól tekinthetők meg képek, emellett külön tárlókban láthatók az elmúlt négy évtized kiállításaihoz, pályázati megjelenéseihez fűződő emlékek és a fotóriporteri munka kellékei – láttuk a tegnap esti megnyitón.

A válogatás a magyar sajtófotó valamennyi műfaját bemutatja, a legnevesebb fotóriporterektől, a kevésbé ismertekig, az idősebb generációtól a fiatalokig, csak olyan képek szerepelnek, amelyeket korábban a Magyar Sajtófotó Pályázatra beadtak az alkotók.

Az 1. sajtófotó kiállítást 1981-ben Szalay Zoltán hozta létre, és a következő harminc évben is (kisebb-nagyobb kihagyásokkal) gondozója, rendezője maradt a kiállításoknak. Azóta megváltozott a politikai berendezkedés Magyarországon és ezáltal a sajtó is; más lett a technika, a jogi környezet, megváltozott a képek nyilvánosságra kerülésének módja és gyakorisága, viszont a fotóriporterek elkötelezettsége nem változott. A sajtónak dolgozó fényképész ma is arra törekszik, hogy a valóságot saját interpretációban tálalva mutassa meg a közönségnek, szórakoztasson vagy provokáljon.

A 40. Magyar Sajtófotó kiállítás április 26-án kedden 11 órakor nyílik a Magyar Nemzeti Múzeumban, ahol kihirdetik MÚOSZ Nagydíj és az André Kertész-nagydíj győzteseit, valamint a 14 kategória 1-3. helyezettjét és a különdíjak nyerteseit is. Őket február 16-án már megismerhettük a Sajtóházban.

Szóljon hozzá!