ZETApress

hírportál

Virtuális sportmúzeum

Schmitt Pál, a NOB magyar tagja, a MOB tiszteletbeli elnöke konzultációra hívta össze a sportági szakszövetségeket, így a tervezési szakasz után megkezdődhet az érdemi munka. A Nemzeti Virtuális Sportmúzeum a Hajrá magyarok! internetes oldalon lesz majd elérhető, a tervek szerint az 1. ütem szeptemberre fejeződik be.

Szeptemberben elindulhat a Nemzeti Virtuális Sportmúzeum, a magyar sport és legjobb sportolóink internetes panteonja. Ez egy hatalmas tudástár, amelynek megvalósításában a Magyar Edzők Társaságának koordinálásával szinte az egész magyar sportélet részt vállalt – tudatta Jocha Károly, a JochaPress.hu alapító főszerkesztője.

Az április 20-án szerdán tartott konzultáció fő témája a Nemzeti Virtuális Sportmúzeum, egy interaktív internetes adattár életre hívása volt, amely azon sportolók életútját gyűjti össze és teszi közkinccsé, akik sportágukban eljutottak legalább a magyar válogatott szintig, azaz világversenyen képviselték hazánkat.

Az ötlet Schmitt Pál egykori köztársasági elnöktől, a Nemzet Sportolójától, a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnökétől és dr. Lomniczi Zoltántól, az Aranycsapat Testület elnökétől, a Legfelsőbb Bíróság egykori elnökétől származik.

A nagy ívű program a kormány jelentős anyagi és erkölcsi támogatásával indulhat el, és szinte az egész magyar sportélet felsorakozott mögé. Első körben a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum, a Magyar Sportújságírók Szövetsége, a Nemzeti Sport, a Magyar Távirati Iroda, a Magyar Paralimpiai Bizottság, a Nagy Béla Hagyományőrző Egyesület, a Nemzeti Versenysport Szövetség, valamint a Magyar Edzők Társasága álltak a kezdeményezés mellé. Utóbbi szervezetet Schmitt Pál egyúttal felkérte arra a megtisztelő feladatra, hogy levezényelje és koordinálja a közös munkát.

Ezúttal azért volt szükség a konzultációra, mert a több hónapos előkészítő folyamat után a program abba a fázisba került, hogy bekapcsolódtak a sportági szövetségek is, amelyek mindegyike delegált egy tagot a munkába, akik aktívan részt vesznek a szakmai tartalom tervezésében és megvalósításában. A szócikkek nemcsak írásos anyagot tartalmaznak majd, hanem a lehetőségekhez képest képi, videós- és hanganyagokat egyaránt, kihasználva az internet adta lehetőségeket.

A webfejlesztés, a tartalomfejlesztés és az adatmennyiség azonban szükségessé teszi, hogy a sportolók pályafutását feldolgozó szócikkek fokozatosan kerüljenek a felületre, így az 1. ütemben az olimpiákon és paralimpiákon induló magyar sportolók, a 2. ütemben a világbajnokságok, Európa-bajnokságok és Universiádék, a 3., egyben utolsó ütemben pedig a nem olimpiai sportágak képviselői kerülnek sorra.

Megkezdődött az érdemi munka, de a feladat jellegéből adódóan sosem leszünk készen, a tartalom folyamatosan bővülni fog, hiszen idővel új sportolók és új versenyek kerülnek majd a rendszerbe. A sportolók mellett az edzők is meg fognak jelenni, róluk sem feledkezünk meg – hangsúlyozta Schmitt Pál. – Fontos, hogy a virtuális sportmúzeum a XXI. század fiatalságának készül, elsődleges szempont az ő igényeik kielégítése. Ez nem egy lexikon lesz, hanem sokkal több annál! – jegyezte meg a kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó.

Szóljon hozzá!