ZETApress

hírportál

A Tiberisz mentén

A Tiberiszen túl – Going Forward címmel Claudia Gori fotókiállítása nyílt meg tegnap 18 órakor a Xénia Galériában. Képei április 26-án keddig, 14-től 19 órig látogathatók a Bródy Sándor utca 8-ban. A kiállítás a Budapest Fotófesztivál hivatalos programjának része.

2020. szeptemberben, az első kijárási korlátozások feloldása után lehetőségem nyílt arra, hogy 9 nap alatt gyalogosan végig járjam a Tiberis forrásától a Perugiáig vezető utat – mondta el Claudia Gori a megnyitón.

Ezalatt az idő alatt 150 km-t tettem meg. Megfigyeltem és dokumentáltam, ahogy az örök folyó egyre szélesebb lesz és minden nap más és más tájon – erdőkön, dohányföldeken, kis falvakon, mesterséges tavakon – halad keresztül.

Utam során hihetetlen találkozásokban volt részem. Egy Karl Marxra hasonlító solymász a hóbaglyával, Moghriannal; a faluja kápolnájának a kulcsait őrző Sebastian, aki fejből tudta az utunkat; Sabrina, a fogadósnő, aki úgy nézett ki, mint egy jó boszorkány; egy hatalmas sertés, többféle madárfaj és sok-sok vendégszerető falusi ember.

Az utazás során megtapasztaltam a gyaloglás lassúságát anélkül, hogy visszatértem volna a kiindulópontra, egyszerűen csak haladtam előre. Ez volt rám a legnagyobb hatással. Előre menni. Ez a legjobb tanács, amit a gyaloglás ad a saját életünkre nézve.

A képek az Oltre Tevere – a Tiberiszen túl – című, a Tiberis folyó fontosságát hangsúlyozó és fényképes dokumentációját bemutató projekt részei, melyet 2020. szeptemberben öt profi fotós – Pietro Vertamy, Claudia Gori, Ilaria Di Biagio, Marzo Zorzanello, Giuseppe Chiantera és Claudia Borgia – dokumentált.

A Sarah Carlet (Photo Tales) által megálmodott projekt megvalósulását Kristin Jones (Eternal Tiber) támogatta az Around The Walk és az Ammappalitalia együttműködésével.

Szóljon hozzá!