ZETApress

hírportál

Ajtónyitó jövő szerdán

Peszachi kiállítássorozatunk 6. részében a Széder este egyik fontos mozzanatát vizsgáljuk. Az ünnepi vacsorán minden meghatározott rend szerint zajlik (a szeder, héberül rendet jelent) ennek egyik része, hogy az est egyik pontján az ajtót kinyitjuk a Ráday utca 47-beli 2B Galériában.

Hogy ez a szabály mit szimbolizál, arra többféle magyarázat is született, megmutatva a hagyományok át- és újra-értelmezésének igényét az egymást követő, más-más történelmi helyzetekbe kerülő generációk gondolkodásában – tudatta Böröcz László galériavezető.

Az egyik magyarázat Élijáhu/Illés prófétához kapcsolódik. Az esti vacsorát követő hálaadó ima után ugyanis egy pohár bort töltünk neki – ezt hívjuk Élijáhu serlegének – majd résnyire kinyitjuk a bejárati ajtót, hogy a próféta meglátogathasson bennünket és leülhessen az ünnepi asztalhoz. A hagyomány szerint Élijahu próféta, aki majd egyszer a Messiás hírnöke lesz, ezen az estén megtiszteli jelenlétével az otthonunkat.

Más eseményre utal a következő magyarázat. A Tóra úgy írja le a Széder estét, mint az őrzés éjszakáját. Ez az az este, amikor Isten megóvta a zsidókat a legutolsó, tizedik csapástól, ami az egyiptomi elsőszülöttek halálával járt. Az ajtó kinyitása kifejezi Isten felettünk való őrködésébe vetett hitünket, amikor nem félünk a fanatikus üldözés tébolyától.

A harmadik értelmezés az inkvizíció korába, az Ibériai-félszigetre vezet és ellentmond mind a profétára várakozás ünnepi hangulatának, mind a hitében megerősödő, magabiztos és immár a szabadságot választó zsidó nép önképének. A spanyol és portugál marannók – a kereszténység felvételére kényszerített zsidók – életük árán is megtartották a Széder estét. Az a szokás, hogy kinyitjuk az ajtót az est során, arra emlékeztet bennünket, ahogy a marannók óvatosságból kémlelték a környéket, nem leselkednek-e rájuk az inkvizíció emberei.

Résztvevő művészek: Böröcz András, Halas István, Ilauszky Tamás, Július Gyula, Koller Margit, Kósa Gergely, Roskó Gábor, Szabó Eszter Ágnes, Várnagy Tibor, Wechter Ákos. A meghívón Halas István munkája látható.

Szóljon hozzá!