ZETApress

hírportál

Dél-nyírségi kultúra

Modern kiállítótérré válik a nyírbátori Báthori István Múzeum. Ez a dél-nyírségi országrész legjelentősebb kulturális beruházása – tudtuk meg délelőtt a Magyar Nemzeti Múzeumban.

A Széchényi-teremben Báthori Gábor múzeumigazgató moderálásával Krucsainé Herter Anikó, az EMMI helyettes államtitkára, Simon Miklós, a térség országgyűlési képviselője és L. Simon László, az MNM főigazgatója tájékoztatta a megjelenteket.

A XXI. századi követelményeknek megfelelő, a mai vendégigényeket kielégítő, korszerű kiállítótérré válik a nyírbátori Báthori István Múzeum. A Magyar Nemzeti Múzeum fináléjának rekonstrukciója a dél-nyírségi országrész legjelentősebb kulturális beruházása, mely a Magyar Állam támogatásával, 1,8 milliárd forintból valósul meg. Az időszerűvé vált munkálatok elkészültével az épület biztonságosabb, energiatakarékosabb, valamint akadálymentes lesz, továbbá új múzeumpedagógiai foglalkoztató is épül.

Az MNM Báthori István Múzeumnak a XVII. század közepén épült egykori minorita kolostor barokk épülete ad otthont 1961 óta, mely műemléki védettség alatt áll. Ennek felújítása vált időszerűvé, melyhez a Magyar Állam mintegy 1,8 milliárd forinttámogatást biztosított, valamint további 51 millió 887 ezer forintot a Múzeum áthelyezésének megvalósítására, valamint 46 millió 709 ezer forintot a kiállítási tárgyak biztonságos tárolására és elszállítására.

A dél-nyírségi országrész legjelentősebb kulturális beruházása során megújulnak a közönségforgalmi terek, akadálymentessé válik az épület és az intézmény modern, magas szintű biztonsági követelményeknek is eleget tevő kiállítóterekkel bővül. Emellett új múzeumpedagógiai foglalkoztató épül, és a látogatók fogadására korszerű tér nyílik. A mintegy másfél évig tartó munkálatok eredményeként az épület összességében még alkalmasabbá válik a modern múzeumi funkciókra, valamint a felújítás elkészültével az intézmény a Báthori-műemlékeket összekötő várostörténeti sétány egyik állomása lesz.

Egyedülálló történelmi emlékek

Az intézmény páratlan érdekességekkel és értékekkel dicsekedhet. A Báthory-család meghatározó szerepet töltött be a középkori Magyarország vezetésében. Kimagasló érdemeket szereztek az ország védelmében, irodalmában, művelődéstörténetében. A családhoz kapcsolódó tárgyi emlékek közül egyedül itt látható a ritkaságszámba menő, évszámmal is ellátott vörösmárvány, sárkányos címerkő, és igazi különlegességnek számítanak a Báthory fejedelmek által veretett arany- és ezüstpénzek is. Az európai és hazai reneszánsz reprezentatív művészeti emlékei közül itt csodálható meg az egyik legszebb alkotás, az 1511-ben Firenzében készült templomi ülőpad (stallum) kisebbik padsora. A múzeum emellett gazdag fegyvergyűjteménnyel, néprajzi, képzőművészeti és iparművészeti műtárgyakkal is rendelkezik.

Szóljon hozzá!