ZETApress

hírportál

Hidegkuti 100 emlékév

A száz évvel ezelőtt született Hidegkuti Nándor, az Aranycsapat húsz éve elhunyt egyik legendás labdarúgója emlékére rendeznek kiállítást a Magyar Nemzeti Múzeumban – tudtuk meg délután az MTK-stadion VIP-termében. A kiállítás március 3-án csütörtökön, az Öregnek becézett focista szülinapján nyílik és április 17-én Húsvét vasárnapig lesz látható.

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója kiemelte: amikor az MTK részéről megkeresték, gondolkodás nélkül mondott igent a felkérésre. – Egy klasszikus múzeumi kiállítással készülünk, a főszereplő személyes tárgyaival és dokumentumaival. Az impozáns, patinás helyszín a magyar sport, a magyar futball múltjának értékét is növeli – mondta.

Deutsch Tamás, az MTK Budapest elnöke hangsúlyozta, csütörtökön nemcsak a kiállítás nyílik meg, hanem kezdetét veszi a Hidegkutinak szánt és 2023 elejéig tartó emlékév, amely során a magyar sporttörténelem egyik legnagyszerűbb szereplőjére emlékezhetünk. – Teljesen nyilvánvaló, hogy Hidegkuti Nándor kék-fehér kincs, és az is teljesen egyértelmű, hogy közös nemzeti kincs. Az MTK egy olyan közösség, egy olyan sportcsalád, amely büszkén és tettekkel is emlékszik legnagyszerűbb sportolóinak a teljesítményére – mondta.

Szöllősi György, a magyar labdarúgás nagyköveteként elmondta: Hidegkuti Nándor zseniális futballista, majd zseniális edző lett, miközben mindvégig hihetetlenül visszafogott ember maradt. – Száz évvel a születése és húsz évvel a halála után végre az ő megbecsülése is a helyére került, az MTK új futballstadionja méltó a Hidegkuti Nándor névre – nyilatkozta. A magyar sportsikereket kultúrtörténeti, történeti jelentőségűnek nevezte, amelyre bizonyíték, hogy ez a kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban lesz látható.

Balogh Balázs, a Puskás Intézet igazgatója elmondta: a kiállítás több mint száz tárgyból álló részének javát intézményük biztosítja. A Hidegkuti-relikviák a koronavírus-járvány közepette kerültek a birtokukba, így azt először láthatja majd a nagyközönség. Kiemelte, már tart a leltárszerű átadás és átvétel, majd megmutatta a magával hozott két exkluzív tárgyat. Előbb azt a mezt, amelyet Hidegkuti az 1952-es olimpián viselt, és amelyben aranyérmes lett a csapattal Helsinkiben, majd az 1961 augusztusában Fiorentinával kötött szerződését, kiemelve annak anyagi vonatkozású részeit.

Polyák Balázs, az MTK labdarúgóinak sportigazgatójaként felelevenítette Hidegkuti pályafutásának fő állomásait. Kiemelte: játéka forradalmasította a futballt, a hátra vont center, a hamis kilences szerepkörét kifejezetten rá találták ki. Hidegkuti alaposan rácáfolt arra a futballigazságra, miszerint jó futballistából nem lesz jó edző – tette hozzá.

Hidegkuti Nándor kiemelkedő játékoskarrierje során tagja volt az 1952-es helsinki olimpián aranyérmes, illetve az 1954-es svájci világbajnokságon ezüstérmes magyar válogatottnak. A nemzeti együttesben 69 mérkőzésen 39 alkalommal volt eredményes, legemlékezetesebb fellépésén, az Anglia elleni 1953-as mérkőzésén szokatlan pozícióban, visszavont középcsatárként mesterhármast szerzett. Később edzőként is nagyszerű eredményeket ért el, egyebek között Kupagyőztesek Európa Kupáját nyert az olasz Fiorentinával, magyar klubcsapatok mellett dolgozott és edzősködött Lengyelországban, Egyiptomban és az Egyesült Arab Emírségekben is.

Szóljon hozzá!