ZETApress

hírportál

Sajtófotók Sajtóházban

Ma 11 órától kihirdették a 40. Magyar Sajtófotó Pályázat díjazottjait. A MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztálya által meghirdetett pályázat legjobb munkáiból kiállítás nyílik és évkönyv is megjelenik. A pályázat két nagydíjának nyerteseit április 12-én kedden hozzák nyilvánosságra, a 40. Magyar Sajtófotó Kiállítás megnyitóján.

Idén 245 fotográfus 2305 pályaművet küldött be az egyedi kép és sorozat kategóriákban, összesen 5810 képpel – mondták el a pályázat sajtóházi sajtótájékoztatóján Bánkuti András és Szigeti Tamás szervezők. Mint közölték, a negyvenéves jubileum tiszteletére idén két kiállítás is nyílik: a 40. Magyar Sajtófotó Kiállításnak a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ ad otthont, a pályázat eddigi négy évtizedes történetét felidéző tárlat pedig szabadtéren lesz látható.

A nemzetközi zsűri tagjai idén Szlukovényi Tamás, Donald Weber, Joao Silva, Lois Lammerhuber és Révész Tamás voltak; Lois Lammerhubert betegsége miatt az utolsó fordulóban Szigeti Tamás helyettesítette.

A Hír-, eseményfotó kategóriát Móricz-Sabján Simon (Világgazdaság) nyerte, csakúgy, mint a Képriport kategóriát, valamint a legjobb hírképért odaítélt Escher Károly-díjat és a legjobb kollekcióért járó Munkácsi Márton-díjat is. A Mindennapi élet egyedi kategória 1. helyén Hullan Zsuzsa (Vígszínház) végzett, a sorozat kategóriában pedig Bődey János (Telex.hu) munkáját ítélte a zsűri a legjobbnak.

Kerekes M. István (szabadfoglalkozású) kapta az Emberábrázolás-portré egyedi kategória 1. díját, míg a sorozat kategóriát Becze Anita (szabadfoglalkozású) nyerte. A Művészet egyedi kategória legjobbja Oláh Tamás (szabadfoglalkozású) fotója lett, a sorozat kategóriában pedig Fekete István (szabadfoglalkozású) munkáját sorolták az 1. helyre.

A Sport egyedi kategória élén Barbara Gabriella (szabadfoglalkozású) végzett, míg a sorozat legjobb pályázatát Béres Márton (Népszava) küldte be. Szabó Géza Attila (B.Y. Ecoline Kft.) kapta a Természet és tudomány egyedi kategória 1. díját, a sorozat kategóriában pedig Radisics Milán (szabadfoglalkozású) érdemelte ki az 1. helyet.

A Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia egyedi kategória 1. díjával Zagyi Tibort (Népszava) tüntették ki, míg a sorozat kategória győztese Lex Mihály (Lex Antikvitás Kft.) lett. A fenntarthatósági különdíjjal Kállai Márton (Szabad Föld/Mediaworks) pályázatát ismerte el a zsűri, a 30 év alatti, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporternek járó Szalay Zoltán-díjat Erdős Dénes (Népszava) kapta meg, a megyékben dolgozó, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter pedig Röhrig Dániel (Adathir.hu) lett idén.

Az MTI/MTVA fotóriportereit több kategóriában is díjazták: a Sport egyedi kategória 2. helyét Illyés Tibor, a 3. helyét Koszticsák Szilárd, a sorozat kategória 2. helyét Vasvári Tamás szerezte meg, Mónus Márton, az MTI/MTVA külsős fotóriportere pedig szabadúszóként készített képével a Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia egyedi kategóriában 2. díjat kapott.

Szóljon hozzá!