ZETApress

hírportál

Fiume kikötője

A Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében ma mutatták be dr. Zsigmond Gábor, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgató-helyettese és dr. Pelles Márton, az MMKM segédmuzeológusa: A fiumei magyar kereskedelmi tengerészet története (1868-1921) című könyvét.

Hogyan lett a Dualizmus-kori Fiume Európa 10. legnagyobb kikötője? – Éppen a horvát-magyar, közel évezredes együttélés történetéről nyitottunk kiállítást Ars et virtus címmel, ezért örömmel biztosítottunk helyszínt ennek a könyvbemutatónak – mondta L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója a könyvbemutató megnyitóján. A szerzőpáros könyvében soha korábban nem ismert tudásanyaggal és statisztikákkal mutatja be, hogyan lett a horvátországi fiumei (rijekai) kikötő egy sikeres termék, hogyan alakult át a város élete a magyar állami befektetések hatására, és mit köszönhet a kikötőváros a hajózásnak, illetve az oda épített vasútvonalnak.

A sokféle képanyaggal, számos múzeumban őrzött tárgy és archív fotó bemutatásával elkészült, képekkel gazdagon illusztrált, rendkívül alapos és hiánypótló kötet a szakmai érdeklődőkön túl a történelem iránt érdeklődőknek is érdekes lehet. A szerzők előző – azonos témájú, magyar és angol nyelvű – könyve óriási sikert aratott a hazai és a nemzetközi olvasók körében. Az akkor rekordgyorsasággal elfogyott kötet alapján idén nagy sikerű Fiume kiállítást nyitott a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum és a Közlekedési Múzeum Budapesten. A tárlat jövőre Fiumében (Rijekában) nyílik meg.

A szerzőpáros több mint tíz éve kutatja a fiumei magyar kereskedelmi tengerészet történetét, számos hiánypótló tanulmányuk jelent meg, írásaikra nemzetközi recenziók érkeznek, munkájukat kitartó – elsősorban fiumei – levéltári kutatásokra alapozzák, és tárgyilagos munkáikat rendre gazdag képanyaggal, valamint korábban sosem ismertetett történeti statisztikákkal egészítik ki. A kiadvány a Közlekedési Múzeum webshopjában megvásárolható, fotóink Nyitrai Dávid / Közlekedési Múzeum felvételei.

Szóljon hozzá!