ZETApress

hírportál

Magyar-horvát örökségünk

A 800 éves magyar-horvát kulturális örökségről nyílt kiállítás tegnap este a Nemzeti Múzeumban. Több mint háromszáz műtárgyon keresztül mutatja be kulturális és művelődéstörténeti kapcsolatát Ars et virtus. Horvátország – Magyarország: 800 év közös kulturális öröksége címmel a zágrábi Galerija Klovicevi dvorival közösen rendezett kiállítás.

L. Simon László, az MNM főigazgatója köszöntőbeszédében hangsúlyozta: a tárlat a két nemzet és a rendező intézmények, illetve szakembereik közötti nagyszerű együttműködés eredménye, a budapesti tárlat testvérkiállítása pedig 2020-ban az év kiállítása lett Horvátországban. Az est háziasszonya Dancs Annamari, a Budapesti Operettszínház művésznője volt.

Antonio Picukaric, a Galeria Klovicevi dvori igazgatója felidézte, hogy a budapesti kiállítás több mint három év intenzív előkészítő munka után nyílhatott meg, több tucat magyar és horvát szakember közös vállalkozásaként. Mint kiemelte, vannak kis és nagy nemzetek, de nincsenek kis és nagy történelmek. A magyar és a horvát nemzet például 1102 és 1918 között egy államközösségben élt, amely létezésének legnagyobb részében mindkét nép számára hasznos volt.

Vlado Miksic tiszteletes a zágrábi érsek üdvözletét tolmácsolva többek között arról szólt, hogy a zágrábi egyházmegyét Szent László alapította meg, de Szent Imre és Szent Erzsébet tisztelete is máig jelen van ott.

Nina Obuljen Korzinek horvát kulturális és médiaügyi miniszter Andrej Plenkovic miniszterelnök üdvözletét is tolmácsolva hangsúlyozta: ez az alkalom lehetővé teszi a horvát-magyar történelmi kapcsolatok újraértékelését, és felhívja a figyelmet arra is, hogy immár külön országokban, de a két nemzet közti kulturális együttműködés továbbra is folytatódik. Emlékeztetett arra, hogy a most megnyílt tárlat zágrábi társkiállítása volt a 2020-as soros horvát EU-elnökség központi kulturális eseménye, egyben köszönetet mondott azért a segítségért is, amelyet Magyarország a földrengés sújtotta horvát területeknek nyújtott 2020-ban.

A horvát és a magyar történelem nagyon korán találkozott, amikor Zvonimir horvát király 1089-es halálakor I. László magyar királynak ajánlották fel a koronát – idézte fel a tárlatot megnyitó Kásler Miklós. Az emberi erőforrások minisztere kiemelte: mindez nem rablással, fosztogatással járt, hanem Horvátország a Szent Korona tagországa lett, perszonálunió kötötte össze Magyarországgal. Horvátország fontossága a tatárjárás idején is megmutatkozott, amikor IV. Béla ide menekült és 1242-ben Klissza várában született lánya, Szent Margit is. A Nemzeti Múzeum kiállítása a középkortól a nagy horvát-magyar családok, a Subicsok, Zrínyiek, Frangepánok és Festeticsek történetén át egészen a XX. századig tekinti át a két nemzet kapcsolatát, bemutatva azt a gondolkodást, amely a két nemzetet évszázadokon át összekötötte – emlékezett miniszterünk.

A kiállítás 308 műtárgya közül 106 magyar gyűjteményekből származik. A látogatók olyan kiemelt jelentőségű műtárgyakkal találkozhatnak, mint Szent Simeon ereklyetartó szarkofágjának másolata, Könyves Kálmán király gyűrűje az 1100-as évekből vagy Szent István ereklyetartó mellszobra 1635-ből. Külön figyelmet érdemelnek Szegedi Lukács zágrábi püspök síremlékének töredékei, amelyek a 2020-as földrengés következtében egy újabb jelentős darabbal egészültek ki.

A Nemzeti Múzeum 2022. március 15-ig látogatható tárlata ezen felül bemutat például egy 1647-ből származó koronázási zászlót Horvátország címerével – ez a legrégibb ismert horvát zászló -, Zrínyi Miklós sisakját és szablyáját a XVI. század közepéről, Majláth Györgyné koronázási díszruháját 1867-ből, illetve Munkácsy Mihály és Vlaho Bukovac festményeit is.

Szóljon hozzá!