ZETApress

hírportál

Vendégkönyv a Millenárison

Vasárnapig még látható a Millenárison a Világraszóló bajnokaink című kiállítás. Magyarország eddigi legnagyobb olimpiatörténeti kiállítása utoljára október 10-én fogadja a látogatókat. Dobor Dezső kurátor 2020 decemberében kapta a megbízatást az esemény megszervezésére.

El vagyok varázsolva! – írta Jocha Károly, a JochaPress.hu főszerkesztője a vendégkönyvbe, amikor a helyszínen a kurátorral beszélgetett.

DD: Bizony ez az idő elég kevés volt a tokiói olimpia megnyitását három nappal megelőző kapunyitásig. 125 év magyar olimpiai emlékeiből kellett minél többet összehozni a rendelkezése álló ezer m2-es területre. Az újkori olimpiák magyar győzteseinek csaknem a harmadát, 92 aranyérmet tudtunk kölcsönkérni. Az érmek mellett 321 emléktárgyat, relikviát is sikerült kiállítanunk, amely akciónknak különleges lelkületet adott, hogy nem csak a ma bajnokai, hanem a már elhunytak hozzátartozói is valamennyien úgy gondolkoztak, hogy az olimpiai család, az összetartozás mindennél fontosabb.

Milyen volt a látogatottság, milyen a visszhangja a korábban soha nem volt rendezvénynek?

DD: Az önkormányzatok, klubok, szövetségek, iskolák, intézmények, múzeumok mind egyöntetűen fontosnak tartották, hogy ezen a seregszemlén felvonuljanak. Feltűnően sokan jöttek az olimpiai bajnokok neveit viselő tanintézményekből. Olimpiai bajnokaink közül pedig már a megnyitón is igen sokan megjelentek, de a tizenkét hét során is egymásnak adták a kilincset meg a vendégkönyvet. Szerdán például Hegedüs Csaba és Vaskuti István látogatott el a Millenárisra, tegnap pedig a legidősebb bajnokaink egyike, Hámori Jenő időzött hosszan a tárolóknál.

Melyek voltak a legkülönösebb látnivalók?

DD: Nehéz sorolni, legfeljebb néhányat kiemelnék. Különleges ötlet volt a Hét műtárgya vitrin, ahol nagyon exkluzív tartalmak kerültek kiállításra. ltt voltak láthatók, hétről hétre váltogatva egymást: Keleti Ágnes 5 aranyérme, a rövid-pályás korisok aranyai, Papp László és Szilágyi Áron három-három aranyérme, a vízilabdázók mindössze egy napra kiállított 16 aranyérme, a legutolsó héten pedig az Elsőtől az utolsóig címmel a 125 évet átívelő Hajós-éremtől az eddigi legutolsóig, Bodonyi Dóra medáljáig. Hasonlóan rendkívüli az eddig soha nem látott magyar zászló is, amelyen dr. Futaki Géza békéscsabai gyűjtő tulajdonát képező 200 magyar olimpiai bajnok aláírása látható.

A kiállítás vasárnap bezár. Mi az Ön következő feladata?

DD: Már elköteleztem magamat a kosárlabda szövetség új, budaörsi székházában kialakításra kerülő múzeum kurátori teendőire. Ha pedig azon is szerencsésen túljutok, jó esélyem lehet egy olimpiai bajnokról szóló könyv megírására.

Az előbb szó esett a teleírt vendégkönyvről. Idézhetnénk onnan néhány sort?

DD: Dr. Szabó Tünde, az EMMI államtitkára többek között ezt írta: A kiállítással közelebb kerültünk a múlthoz, ezáltal átadhatjuk mindazt a sikert, amely meghatározza a jövő eredményességét. Schmitt Pál korábbi köztársasági elnök, kétszeres olimpiai bajnok felsőfokon vélekedett: Elmondhatom, hogy ez a tárlat világviszonylatban is kiemelkedő, ott van a legjobbak közt úgy a tartalmi felépítettségében, mint a kivitelezésében. Különösen vonzónak találom, hogy a kiállítás a családoknak szól, a fiatalokat is kihívások várják és ezzel nagyon szórakoztató módon telik az idő a számukra is. Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke a következőket írta: Csodálatos kiállítás, büszkeséggel tölt el megtekinteni és erőt, hitet ad a folytatáshoz…

Szóljon hozzá!