ZETApress

hírportál

WPP a Nemzetiben

A World Press Photo 4. alkalommal fogadja a közönséget a Magyar Nemzeti Múzeumban! A világszerte 120 helyszínen bemutatott válogatás Magyarországon mától október 31-én vasárnapig tekinthető meg – hallottuk a tegnap délutáni sajtóbemutatón, ahol Katona Lucia fényképezett.

A kiállítás 151 felvételét nemzetközi zsűri válogatta 130 ország 4315 fotóriporter 74470 fotójából. Már hagyomány, hogy egy kísérőkiállítás is kapcsolódik a sokszor megrázó pályaműveket bemutató tárlathoz. Idén a Szebeni Műhely jubileumi kiállítása 15 magyar fotóművész alkotásaival mutatkozik be Lát-lelet címmel.

Életünket az elmúlt időszakban a járvány határozta meg. Igaz, a nyári hónapok kicsit feledtették a pandémia miatti bezártságot, de már aggódva pillantunk körbe a világban: vajon a 4. hullám nálunk milyen megszorításokat hoz majd?

Miközben az emberiség globális együttműködéssel igyekszik leküzdeni a járványt, fotóriporterek más, regionális konfliktusokról, szociális problémákról, természeti szépségekről, környezetvédelemről és sporteseményekről is tudósítanak e kiállításon. Óriási szükségünk van hiteles képekre és történetekre! Ezek a fotók ablakot nyitnak a világra.

Az elmúlt évek rendkívüli közönségsikere után a kiállítás a megszokott négy hét helyett, öt héten át látogatható. Az izgalmas pályaműveket bemutató tárlatot most is kiegészítik kísérő- programok. A kiállítás a Digital Storytelling dokumentarista filmjeivel együtt fontos ismereteket közvetít. Olyan történeteket, eseményeket tár elénk, amelyekre máskülönben sokan nem figyelnének fel, amelyek megállásra, átélésre, gondolkodásra és együttérzésre késztetik a nézőt.

A pályázatra küldött képekről a fotózás neves szakembereiből álló huszonnyolc tagú zsűri dönt, amely független a World Press Photo Foundationtól és minden évben új tagokból áll. Idén minden kategóriának (General News and Spot News, Contemporary Issues, Long-Term Projects, Environment, Sports) külön zsűrije volt. A General Jury döntött végül a díjazásról. Minden díjazott kép szigorú ellenőrzési folyamaton megy át, hogy egészen biztosak lehessünk abban, hogy a kép nem manipulált, és az esemény megfelel a képaláírásnak.

Az utazó kiállítást világszerte 120 helyszínen több mint négymillióan tekintik meg. A Magyar Nemzeti Múzeumban rendezett kiállítás világviszonylatban is az egyik leglátogatottabb volt, a járványt megelőző években több mint negyvenötezer látogatóval.

World Press Photo Foundation

A World Press Photo Foundation független, non-profit szervezet, amelynek székhelye a hollandiai Amszterdamban van. A pályázat története 1955-ben kezdődött, amikor egy holland fotós csapat megszervezte az első nemzetközi World Press Photo versenyt, amely idővel a világ legrangosabb fotópályázatává vált. Kiállításai emberek milliói számára mutatnak meg fontos történeteket szerte a világon.

Valós eseményekről, lényeges problémákról és valódi emberekről szóló igaz történetek ezek, amelyek jelentést hordoznak és hatást gyakorolnak az egyénekre, csoportokra és társadalmakra.
A World Press Photo támogatja a vizuális újságírást és a történetmesélés feltételeit, beleértve a véleménynyilvánítás szabadságát, a kutatás szabadságát és a sajtószabadságot. A kiállításon és online csatornáinkon látható színvonalas tudósítások fontos dolgokat mondanak el a világról.

Versenyek

Fotópályázata és digitális történetmesélési versenye a vizuális újságírás és a digitális történetmesélés legjobbjait ismeri el. A világ kiemelkedő fotós szakembereiből álló zsűri választja ki a nyertes képeket. A zsűri összetétele minden évben változik, tagjai függetlenek a World Press Photo Alapítványtól, és a zsűrin kívül senkinek nincs beleszólása a díjnyertes képek kiválasztásába.

Programok

Develop (Fejleszt) nevű programjaival – beleértve a 6×6 Global Talent Program (6×6 Tehetség a Világból Program), az African Photojournalism Database az (Afrikai Sajtófotózás Adatbázis), a Joop Swart Masterclass (Joop Swart Mesterkurzus), a Solutions Visual Journalism (Vizuális Újságírás Kezdeményezés) és a West Africa Visual Journalism Fellowship (Nyugat-afrikai Vizuális Újságírói Ösztöndíj) – megtalálja, támogatja, oktatja és bemutatja az új tehetségeket.

Kiállítások és rendezvények

A WPP évente megrendezett kiállítását 50 ország több mint 120 városában több millióan látják. Amszterdami bázisáról vizuális műveltséget oktat, segíti a sajtófotózás fontos ügyeinek megvitatását és kutatását. A kiállításon a 64. alkalommal megrendezett World Press Photo verseny díjazott munkái láthatók. A verseny a hivatásos sajtófotósok legjobb tavaly készült képeit díjazza.

Idén 130 ország 4315 fotósa 74.470 fotóval nevezett. A műveket a pontos, tisztességes és emlékezetes mondandó alapján bírálják el. Minden pályázó elfogadja a WPP etikai kódexét, és minden nyertes kép szigorú ellenőrzési folyamaton megy keresztül. Ez biztosítja, hogy a képen valóban az látható, aminek a fotós szemtanúja volt. A WPP hisz a színvonalas vizuális történetek erejében és a látvány befogadásának fontosságában.

A See the Story (Nézd meg a történetet) ingyenesen letölthető kiadvány, amely segít a kiállítás látogatóinak eligazodni vizuális világunkban. Részletesen leírja, hogyan választották ki a történeteket, hogyan készültek a felvételek, és milyen lényeges kérdéseket érintenek.

Lát-lelet

A Szebeni Műhely Fotográfiai Alkotóközösség 2015-ben alakult meg és a 3. évben vette fel alapítója, Szebeni András (1946-2020) Balogh Rudolf-díjas érdemes művész nevét. Mire a közösség eljutott odáig, hogy a legrangosabb magyar kiállítóhelyen, a Nemzeti Múzeumban bemutassa öt év munkáját, alapítója meghalt és a világjárvány a 2019/2020 fordulóján esedékes beszámolót több mint egy évvel elhalasztotta. Ez most mégis az ünneplés és a visszaemlékezés ideje. Fotóink Katona Lucia felvételei.

Szebeni András olyan érzékeny, a fotográfia iránt elkötelezett, progresszív, humanista és professzionális minőséget produkáló alkotóknak kínálta fel a részvétel lehetőségét, akiknek az alkotóműhely öt éve alatt készült képei méltán kerültek a legnevesebb nemzetközi sajtófotó kiállítás, a World Press Photo tárlata mellé. A legszembetűnőbb különbséget a két tárlat közt a Szebeni Műhely technikai sokfélesége mutatja. Míg amott a sajtófotó világa megköveteli a digitális, villámgyorsan továbbítható képek használatát, addig itt a fotográfiával való bíbelődésre, kísérletezésre alkalmat adón két hétben született kép analóg technikával, üveglemezre, panoráma formátumban, drónnal és nagy formátumú kamerával is.

Szebeni András saját fotós ambícióit háttérbe szorítva szponzori segítséggel ügyelt arra, hogy a meghívottak zavartalanul dolgozhassanak, s míg a kamera munka közben inkább elválasztotta, mint összekötötte a fotográfusokat, a szakmai beszélgetések, esti borozgatások a barátságot erősítették. 2015-ben Szegeden, 2016-ban Tapolcán, 2017-ben Egerben, 2018-ban Galyatetőn és 2019-ben Gyulán több ezer kép készült, a tárlaton (kurátor Kincses Károly) a helyek, helyzetek, emberek tematikában látható 81 alkotás éppen csak ízelítő a gazdag repertoárból. Egy ennél bővebb válogatást könyvbe rendezett a Szebeni Műhely, amely alapítója szellemében tovább folytatja munkáját a Fujifilm Magyarország szakmai és a MÚOSZ adminisztratív támogatása mellett.

A Szebeni Műhely tagjai: Bácsi Róbert László, Bánkuti András, Benkő Sándor, Dobos Tamás, Fazekas István, Fejér Gábor, Gaál Zoltán, Hajdú D. András, Hossala Tamás, Kiss-Kuntler Árpád, Mandur László (elhunyt 2020-ban), Móricz-Sabján Simon, Németh György, Reviczky Zsolt, Szabó Bernadett, Szántó György. A műhely tiszteletbeli tagja Keleti Éva Kossuth-díjas fotóművész, Kincses Károly fotómuzeológus és Hajdú Éva fotográfiai szakíró. A kiállítás szervezője: Kiscsatári Marianna, rendezője: Bak Andrea és Kincses Károly. A kiállítás a World Press Photo kiállítás belépőjegyével látogatható!

Szóljon hozzá!