ZETApress

hírportál

Múlt és jelen villamosai

Kiállítás a hétvégén a Károly körúton: a múlt és a jelen villamosaival is találkozhatnak az érdeklődők ezen a hétvégén a fővárosban: az Európai Mobilitási Hét és az Autómentes Nap keretén belül 15 Budapestre jellemző szerelvény mutatkozik be ott a BKK és a BKV Zrt. szervezésében – tudatták sajtósaik.

A mintegy 15 járműből álló kiállításon megtekinthető lesz többek között a legidősebb üzemképes favázas villamos, a fővárosi utcák képét évtizedeken át meghatározó UV-szerelvény, a korábban Budapesten is közlekedő, de az elmúlt évekig a vidéki nagyvárosok jellemző típusa, az FVV Bengáli, de a látogatók találkozhatnak a téli időszakban fontos hóseprő-járművel, egy nemrégiben korszerűsített hannoveri TW 6000-es villamossal és egy modern CAF-szerelvénnyel is.

A kiállítás ma és holnap 10 és 18 óra között tekinthető meg a Károly körúton, a Deák Ferenc tér és a Dob utca közötti szakaszon. A hétvégén nyitva tart a BKV Földalatti Vasúti Múzeuma is a Deák Ferenc téren. A kiállítást a Millenniumi Földalatti Vasút egyik eredeti alagútszakaszában alakították ki, így nemcsak a kiállított kocsik, makettek, iratok és fényképek, hanem maguk a falak is egyedülálló történelmi atmoszférát sugároznak.

Az itt látható kocsikat 1975-ben a nyitott födémrészen keresztül, daruval emelték be a vágányokra. A vitrinsorban fényképek és modellek mutatják be a földalatti vasút történetét az építéstől napjainkig, de a metróépítésekbe is betekinthetnek a látogatók. A kiállítás 10 és 17 óra között várja az érdeklődőket.

A Budapesti Közlekedési Központ és a Fővárosi Önkormányzat az Európai Mobilitási Hét keretében ezen a hétvégén 2021-ben utoljára nyitja meg a rakpartot a gyalogosok és a mikromobilitási közlekedési eszközöket használók előtt. Szombaton és vasárnap Lánchíd-történeti kiállítás látható a Jane Haining rakparton, illetve a Városháza parkban tegnaptól október 8-án péntekig. Az Európai Mobilitási Hét eseményeivel kapcsolatban bővebb információkat a BKK oldalán lehet olvasni.

Szóljon hozzá!