ZETApress

hírportál

Szegedi formák Budapesten

Áhítatos építészeti formák – Baumhorn Lipót tervei a szegedi zsinagógához címmel augusztus 25-én szerdán délután nyílt meg a szegedi zsinagóga építéstörténetét bemutató tárlat Ferencvárosban, a Páva utcai zsinagógában. Fotóink Bélavári Krisztina, MÉM MDK felvételei.

A Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ a Szegedi Zsidó Hitközséggel és a Holokauszt Emlékközponttal együttműködve kiállítással állít emléket Baumhorn Lipótnak (1860-1932) és a százhúsz éves szegedi zsinagógának. A Holokauszt Emlékközpont részét képező Páva utcai zsinagóga földszinti terében megvalósuló tárlat középpontjában az 1900-1903 között épített szegedi új zsinagóga áll. Az épület kiviteli tervrajzai és korabeli dokumentumai mellett a zsinagóga avatáskori rituális textiljei, így Tóraszekrény-függönye (parohet) és Tóraköpenye is látható lesz. A gazdagon hímzett selyemtárgyakat a Szegedi Zsidó Hitközség restauráltatta ebből az alkalomból.

A műtárgyak mellett bőséges fotóanyag illusztrálja a 160 éve született Baumhorn Lipót életművét is. A kiállítási egységeken nemcsak az általa tervezett 26 zsinagóga mutatkozik be, hanem a világi építészeti alkotásokból is ízelítőt kaphatnak a látogatók Bélavári Krisztina fényképész tolmácsolásában. A tárlatnak helyet adó zsinagógát szintén Baumhorn Lipót tervezte, így méltó környezetben emlékezhetünk alkotásaira és közel negyven évet kitevő munkásságára.

A kiállítás augusztus 26-án csütörtöktől 2022. január 20-án csütörtökig tekinthető meg a budapesti Holokauszt Emlékközpontban, a IX. kerületi Páva utca 39-ben. Kurátor: dr. Oszkó Ágnes Ivett, a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ művészettörténésze.

A Szegedi Zsidó Hitközség restaurálási projektjének vezetője: dr. Pataricza Dóra történész. Szakmai tanácsadók: Ábrahám Vera, a Szegedi Zsidó Hitközség Archívumának vezetője; dr. Klein Rudolf, az Óbudai Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar tanszékvezető egyetemi tanára; Ritoók Pál művészettörténész, a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ Múzeumi Osztályának vezetője.

Szóljon hozzá!