ZETApress

hírportál

Torta 10 gyertyával

Pictorial 10 – Válogatás a Pictorial Collective első tíz évéből című kiállítás nyílt tegnap 18 órakor a Nagymező utcai Capa központban. Megnyitotta: Korniss Péter fotográfus és Rédei Ferenc Fotóriporteri Életműdíjas fotográfus. Kurátor: Csizek Gabriella és Kopin Katalin. Fotóink Katona Lucia felvételei.

Kiállító alkotók: Bácsi Róbert László, Darnay Katalin, Ferenczy Dávid, Hajdú D. András, Hirling Bálint, Mártonfai Dénes, Mohai Balázs, Móricz-Sabján Simon, Pályi Zsófia, Stiller Ákos, Szabó Bernadett, Urbán Ádám és Végh László. Munkájuk megtekinthető szeptember 19-én vasárnapig keddtől péntekig 14 és 19, szombat-vasárnap 11 és 19 óra között. Hétfőn és ünnepnapokon zárva.

Ez egy születésnapi kiállítás tíz gyertyával a képzeletbeli tortán. A Pictorial Collective immár tíz éve működik a néha ugyan változó, de mindig összetartó közösséget formáló tagjaival. A három alapító: Bácsi Róbert László, Móricz-Sabján Simon és Szabó Bernadett célja egy olyan fotográfiai közösség létrehozása volt, amelyben a tagok egymástól függetlenül, mégis egymást inspirálva dolgozhatnak, folyamatos párbeszédet generálva nemcsak saját munkájukról, hanem a modern fotóriport elméleti és gyakorlati kérdéseiről is.

Névválasztásuk eredetének a Picture Of The Year amerikai fotópályázat kategóriája tekinthető. Ide tematikai megkötés nélkül lehetett pályázni olyan képpel, amely nem a dokumentarista jelleg vagy a hírérték volt az elsődleges, hanem a világ szubjektív és jelentésekben gazdag megragadása egy fényképben.

A harminc-negyvenes éveiben járó generációt tömörítő szakmai csoportot – kiket a kiállításon nyolc aktív és öt egykori tagjuk képviseli – élvonalbeli sajtófotósok, fotográfusok alkotják, akik számos nemzetközi és magyar sajtódíj, valamint művészeti ösztöndíjak nyertesei. Bár szakmai előéletük, képzettségük és gyakorlatuk igen eltérő (Práter utcai Szakképző Iskola, MÚOSZ Bálint György Újságíró Akadémia, MOME fotográfia szak, Kaposvári Egyetem fotográfia szak, valamint fotográfiai műhelyekben való egyéni gyakorlat), elkészült munkáik, fotóesszéik, projektjeik egységesen tükrözik a reflektív, humanista képalkotást, az érzékeny, felvállaltan személyes érintettségű látásmódot.

Szóljon hozzá!