ZETApress

hírportál

Szenzáció a Hungexpón

Giugiaro koncepció az AMTS-en! Az első szuper sportautó, amelyet off-roadra építettek. Nem ez az első alkalom, hogy világhírű tervezők, autóépítők, vagy akár versenycsapatok gépei jelennek meg hazánk legnagyobb éves autómustráján, az Automobil és Tuning Show-n. A jubileumi felvonásra pedig idén egy igazán különleges koncepció érkezik!

Az augusztus 27-29-e között megrendezésre kerülő AMTS két év kényszerpihenő után tér vissza a teljesen felújított Hungexpo falai közé. A több mint százezer négyzetmétert elfoglaló autómustrára – a tuning autóktól kezdve a veteránokon és hot-rodokon át az autóimportőrökig – az autós szcéna minden szegmense nagy erőkkel készül, a kiállítást pedig látványos drift verseny, off-road show és rengeteg program kíséri.

A show felhozatalának egyik ékköve vitathatatlanul egy koncepció, a komolyabb autókiállításon eddig még sehol nem látott Vision 2030 Desert Raid lesz. A minden elemében egyedi jármű a világhírű olasz tervező, Giorgetto Giugiaro, valamint fia, Fabrizio Giugiaro zsenialitásának gyümölcse. Az autó eredetileg a tavalyi Genfi Autószalonon debütált volna, ami a pandémiás helyzet miatt végül – sok más rendezvénnyel együtt – csak online formában valósult meg a nagyközönség számára.

Az utópisztikus tanulmány teljesen egyedi alvázra épült, a ménest pedig két 510 lóerőt és 680 Nm nyomatékot produkáló elektromotor biztosítja, természetesen mind a négy kereket hajtva. A 90 KWh-s akkumulátorpakknak köszönhetőn, egy töltéssel akár több mint 450 km-t is megtesz az autó és nem marad szégyenben akkor sem, ha gyorsulnia kell: a 100 km/órás sprintet mindössze 3.8 másodperc alatt teljesíti.

A Desert Raid gyakorlatilag egy hiperSUV – a szuper sportautó a szabadidőautók között. Bármilyen terepen elboldogul, mindehhez pedig háromféle vezetési mód, a Race, a Road és az Off-Road áll a sofőr rendelkezésre. Utóbbi az autó hasmagasságát is több mint 8 cm-rel (egészen 24 cm-ig) emeli meg a ballonos abroncsokkal szerelt 20 colos MAK garnitúra fölé.

A lehengerlő formatervet felfelé és oldalra nyíló ajtók, karbon szélesítések, valamint jókora hátsó traktus teszi még sportautósabbá. Az autó – SUV létére – mindössze kétszemélyes, az ülések mögött – ott, ahová első ránézésre minimum egy V10-es aggregátot képzelne az ember – egy ízlésesen rögzített pótkereket, valamint egy poroltó készüléket találunk.

A koncepcióhoz képest döbbenetesen szépen kidolgozott, futurisztikus utastér a taktikai ruházatot idéző szél- és vízálló bevonatok, valamint a hagyományos karbon-bőr borítások kombinációja. A műszerek mindegyike 100%-ban digitális, a sofőr összesen hat különböző kijelzőn tarthatja a kapcsolatot a járművel.

A Desert Raid koncepció az AMTS ideje alatt a legszélesebb hazai alufelni kínálattal rendelkező Hungarogumi standján található majd meg, augusztus 27-29-e között a Hungexpón, több mint ezer további autócsoda társaságában.

Szóljon hozzá!