ZETApress

hírportál

Pálosokról szubjektíven

Szubjektív tárlatvezetés lesz a Pálosok című kiállításon július 29-én csütörtökön 18 órakor a Magyar Nemzeti Múzeumban, a Múzeum körút 14-16-ban – tudtuk meg Láng D. Istvántól. Fotóink Jaksity Iván, MNM felvételei.

Jövő csütörtökön este különleges tárlatvezetés vár a pálos kiállításra igyekvőkre a Nemzeti Múzeumban. 18 óra és 19:30 között a pálos kiállítás látványterveit kidolgozó és kivitelező Dobos Laura és Egri Zsolt mutatják be a tárlatot, a maguk sajátos nézőpontjából megközelítve azt egy rendhagyó tárlatvezetésen.

Az egyetlen magyar alapítású és máig működő férfi szerzetesrend, a pálos rend 2020-ban emlékév keretében emlékezett meg alapítója, Esztergomi Boldog Özséb halálának a 750. évfordulójáról. Az 1220-as évektől népszerűvé vált magyarországi remeteéletet Boldog Özséb, az esztergomi kanonokból lett pilisi remete szervezte közösségivé. A Magyar Nemzeti Múzeumban látható kiállítás célja, hogy átfogó képet adjon a világon ma négy kontinensen szolgáló szerzetesrend múltjáról, jelenéről és távlatairól.

Egy kiállítás képei a látványtervező szemével

Egri Zsolt elmondta, hogy a fő szempont a kurátorok által meghatározott témához illeszkedő képi világ megalkotása volt. Grafikai és formatervezési-belsőépítészeti elemek beépítésével igyekeztek elérni, hogy a látogatók teljesen át tudják adni magukat a téma magasztosságának. Amire számítani lehet, az nem a szokványos egy vitrin – egy tárgy szöveggel megjelenítés. Építészeti elemekkel, terepasztalokkal és kisebb-nagyobb fényjátékkal próbálták emlékezetessé tenni a kiállítást, vagy ahogy Zsolt mondja: egy kis játék az érzékekkel.

Igencsak látványos az építészeti elemek megjelenése és a tárgyi világ gazdagsága. Laura és Zsolt kihangsúlyozták, hogy a kiállítás tervezőiként és építőiként nem tudják azt mondani, hogy van olyan része, amit jobban szeretnek a többinél. Minden eleme fontos a számukra és minden egyes darabnak története van, akár csak a bemutatott tárgyaknak. Ha még is ki kellene emelni valamit, akkor a kerengőt és a szentélyt választanák. Maguk között csak úgy szokták emlegetni: A mi gyerekünk.

Boldog Özsébtől a Fekete Madonna Zarándokvonatig

A múzeum József nádor-termeiben egyaránt láthatóak a Kárpát-medencei kolostorok régészeti leletei, a középkori, pálos vonatkozású irodalmi emlékeket őrző hazai és külföldi kódexek, kora újkori nyomtatványok, számos liturgikus tárgy, festmény, metszet és szobor, amelyek mind-mind a rend gazdag örökségéről tanúskodnak.

Látványban és digitális meglepetésekben ezúttal sincs hiány, hiszen rendkívül színes anyag gyűlt össze, hazai és külföldi világi és egyházi közgyűjteményekből. A kiállítás egy tucat tematikus blokkból áll és érdekessége többek között a kerengő-installáció és a Fekete Madonna Zarándokvonatot megjelenítő kisvasút terepasztal.

Szóljon hozzá!