ZETApress

hírportál

Sajtófotók szabadtéren

Balogh Zoltán, az MTI/MTVA fotóriportere nyerte el A Covid-19 éve Magyarországon című munkájáért a 39. Magyar Sajtófotó Pályázaton a MÚOSZ Nagydíját, míg az André Kertész-nagydíjat Kovács Bea kapta Pillangólány című sorozatáért. A két nagydíjast a kiállítás díjátadóval egybekötött délelőtti megnyitóján jelentették be a Műcsarnokban.

Balogh Zoltán MÚOSZ Nagydíjjal jutalmazott sorozata, amely korábban már a Képriport kategória 1. díját is elnyerte, kilenc fotón ad bepillantást a koronavírus-járvány alatti, megváltozott életbe. Kovács Bea szabadfoglalkozású fotós Pillangólány című sorozata, amely a legjobb emberközpontú dokumentarista pályázati anyagért járó André Kertész-nagydíjat érdemelte ki, Mirandának, egy epidermolysis bullosa nevű ritka génbetegséggel született 12 éves lánynak és családjának a mindennapjait mutatja be. A sorozat elnyerte a Mindennapi élet (sorozat) kategória 2. díját is.

Az idei pályázat legjobb munkáit, köztük a két nagydíjas sorozat képeit rendhagyó módon szabadtéri kiállításon láthatja a közönség. A MÚOSZ és a Capa Központ által rendezett tárlat augusztus 15-én vasárnapig látható a Műcsarnok melletti Olof Palme sétány elején, majd Debrecenben, Gödöllőn és Békéscsabán is bemutatkozik. Fotóink Katona Lucia felvételei.

Ha készülne térkép a Föld aktuális fotókiállításairól, és ott egy rangsort is kifejező grafikával ábrázolt képet láthatnánk, hogy hol van éppen a fotográfia világ fővárosa, azon most Budapest lenne ez a rangos hely – fogalmazott Szegő György, a Műcsarnok művészeti igazgatója köszöntőjében.

Erdei Anna immunológus, az MTA főtitkár+helyettese a kiállítás megnyitóján kiemelte, hogy bár a kiállított képek általában mindannyiunk által átélt vagy ismert eseményekről szólnak, mégis egészen másként, mint ahogyan a többség látja. – Mindannyian átéltük a Coviddal járó bezártságot, sokszor kilátástalanságot, és sajnos sokan a betegséggel járó fájdalmakat, a kórházi létet, a halálközeliséget és sokan szeretteiknek az elvesztését is. De olyan megrendítően szépen, mint ahogy itt nem egy fényképen is láthatjuk, csak az tudja látni, akinek ehhez különleges érzéke van – tette hozzá.

A biológus úgy fogalmazott: Sokszor nyomorúságos emberi hátterek tárulnak fel a karantén idejéből, és bár az ember ezt szeretné elhessegetni magától, nem teheti, mert ezek a képek nem hagyják, hogy ezt megtegye. A kép elé szegeződünk, hosszasan nézzük a részleteket is – mondta. Az eseményen vehette át elismeréseit a Magyar Sajtófotó Pályázat többi díjazottja is, akiknek nevét – ahogy aznap megírtuk – április 15-én hozták nyilvánosságra.

A megnyitón Benkő Imre vehette át a Capa Központ által, a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztálya partnerségével alapított Fotóriporteri Életműdíjat. Az elismerést Kőrösi Orsolya, a Capa Központ újabb négy évre kinevezett igazgatója adta át hangsúlyozva, hogy a kuratórium Benkő Imre életművét a hazai kortárs fotográfia egyik legfontosabb dokumentarista életművének tartja, az általa készített fotográfiák a magyar fotóművészet csúcsán helyezkednek el.

Bánkuti András, a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztályának elnöke megköszönte a kollégáknak, hogy egy ilyen nehéz év után is ennyi jó anyagot csináltak. Mint hozzátette, ezeknek a képeknek egy része biztos, hogy a történelemkönyvekbe is be fog kerülni. Beszámolt arról is, hogy már készülnek a 40. Magyar Sajtófotó Kiállításra, a tervek szerint a jubileum alkalmából a hagyományos tárlat mellett külön kiállításon mutatják be az 1-39. évek legjobb fotóit, emellett szeretnék online elérhetővé tenni az összes fotográfiát. A hagyományok szerint idén is megjelent Az év fotói 2020 című album, amely a díjnyertes képeken kívül bő válogatást tartalmaz a pályázatra beküldött művekből.

A 39. Magyar Sajtófotó Pályázatra 296 fotográfus 2515 pályaművel, összesen 7237 képpel nevezett. A nemzetközi zsűri elnöke Szlukovényi Tamás, a Toronto/London székhelyű Archive of Modern Conflict kurátora, a Reuters volt globális fotó főszerkesztője volt; tagjai Heidi Levine Izraelben élő amerikai szabadfoglalkozású fotóriporter, a Sipa Press francia fotóügynökség munkatársa; Stephane Arnaud, az AFP fotó főszerkesztője; Hannah Hess, az EPA tartalomfejlesztési igazgatója voltak, valamint az a Szigeti Tamás fotóriporter, szerkesztő, aki 2015-től a Magyar Sajtófotó Kiállítás kurátora. A pályázat valamennyi képe idekattintva megtalálható.

Szóljon hozzá!