ZETApress

hírportál

Róma ajándéka

A megszépült Fórum Romanum-oszlop elfoglalta új helyét a Múzeumkertben. Ma délután prof. Gian Luca Borghese, az Olasz Kultúrintézet igazgatója és Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója felavatta a restaurálása és részleges rekonstrukciója után új helyére került Fórum Romanum-oszlopot a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében.

Először 1929. május 18-án állították fel impozáns ünnepség keretében, melyen gróf Bethlen István miniszterelnök és gróf D’Ancora, Róma város alkormányzója mondtak beszédet. Az emlékművet eredetileg Alessandro Monti és az általa az 1848/49-es szabadságharcban vezetett olasz légió emlékére állították, és eleinte Monti-emlékoszlopként is emlegették, de aztán a származási helye alapján nevezték el. Bár számos helyen megjelent, az oszlop nem Mussolini, Roma város ajándéka volt. Az ókori Róma központjából, a Fórum Romanumon egykor álló Béke Templomából származó karcsú gránitoszlop a márvány korinthoszi oszlopfővel 2018 januárjáig a múzeum főhomlokzata előtt állt. Varga Benedek főigazgató döntése alapján cserélt helyet Széchényi Ferenc szobrával. Fotóink Katona Lucia felvételei.

Az emlékmű – amely egyben a múzeum beleltározott műtárgya – restaurálását Asztalos György okleveles kőrestaurátor, immár másodszori felállítását és az új adományozási (budakalászi mészkőből készült) posztamens rekonstrukcióját pedig a Belvárosi Építő Kft. végezte. A Fórum Romanum-oszloppal kapcsolatos munkálatokat a Magyar Nemzeti Múzeum saját forrás felhasználásával és NKA támogatással valósította meg.

Múlt századi előzmények

A Fórum Romanum Béke templomából származó oszlop az olasz főváros ajándéka volt Magyarországnak. Leleplezésére Monti ezredes mellszobrával egy időben, 1929. május 18-án került sor. Eredetileg a Budai Várban szerették volna felállítani, de a három méter magas márványoszlop – egy méter magas mészkő-talapzaton – végül a Múzeumkertbe került. Az ünnepségen megjelent az ezredes leszármazottja, Alessandro Augosto Monti báró, Brescia és Róma képviselői, valamint magyar főméltóságok is.

Az avatási ünnepségen gróf D’Ancona, Róma alkormányzója, valamint gróf Bethlen István miniszterelnök mondtak beszédet, utána gróf Klebelsberg Kuno vallás- és közoktatásügyi miniszter vette át a műemléket és megőrzésre átadta Hóman Bálintnak, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatójának, végül Sipőcz Jenő, Budapest főpolgármestere köszöntötte a vendégeket. Az ünnepség végén megkoszorúzták az emlékművet.

Az oszlopot eredetileg a múzeum főlépcsője mellett helyezték el, ahol egészen a Múzeumkert legutóbbi rekonstrukciójáig állt. A kőemlék helyén ma Széchényi Ferenc múzeumalapító szobra található. A Fórum Romanumról származó oszlopot gyakran Benito Mussolini személyes ajándékaként emlegetik, ahogy ez a korabeli filmhíradóban is szerepelt. A műemlék azonban – miként ez az oszlop eredeti feliratából tudni lehet – kifejezetten Róma ajándéka volt a magyar nemzetnek, amely természetesen a Duce tudta nélkül nem kerülhetett volna el az Örök Városból.

Vissza a jövőbe

Mivel Borghese professzorral több budapesti futóverseny indulói között találkoztam, most is a sportról, a foci Eb-ről faggattam. Gratuláltam az olasz válogatott negyeddöntőbe jutásához, s azt kérdeztem, hogyan fog ünnepelni, ha csapata jövő vasárnap Eb-t nyer Londonban? – Sajnálom, hogy a magyarok nem jutottunk tovább a csoportból és az ünneplés még messze van. Előbb le kell győznünk péntek este a belgákat Münchenben, majd a jövő keddi elődöntőt is sikerrel kell megvívniuk Londonban! – válaszolta. Reméljük, sikerül nekik!

1 hozzászólás

  1. Az olasz válogatott a müncheni negyeddöntőben 2:1-re verte a belgákat, a londoni elődöntőben 1:1 után büntetőkkel 4:2-re a spanyolokat, majd a tegnap esti londoni döntőben szintén 1:1 után 3:2-re az angolokat, így 1968 után másodszor is Európa-bajnok lett. Borghese professzor jól szurkolt, gratulálunk!