ZETApress

hírportál

Kereszt-tűzben

Washington, New York, Róma és München után frissített és kiegészített anyaggal ismét a Magyar Nemzeti Múzeumban látható a Kereszt-tűzben című kiállítás. Június 26-án, a szombati Múzeumok Éjszakáján Varga Benedek főigazgató nyitotta meg. A tárlatot Varga Lujza történész, a kiállítás koordinátora mutatta be.

A szeptember 12-ig nyitva-tartó kiállítás a közel-keleti és nyugat-afrikai kereszténység helyzetét elemzi: feltárja az üldözés okait, bemutatja az üldözött közösségek és tagjaik sorsát, valamint felhívja a figyelmet a helyszíni segítségnyújtás fontosságára. A Miniszterelnökség Üldözött Keresztények Megsegítéséért és a Hungary Helps Megvalósításáért Felelős Államtitkárságának támogatásával létrejött kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeum, az Avicenna Közel-Kelet Kutatások Intézete, a Migrációkutató Intézet és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem együttműködésének eredménye.

Főkurátor: dr. Speidl Bianka (Migrációkutató Intézet)
Szakértő, kurátor: Horváth-Sántha Hanga (Migrációkutató Intézet)
Szakértő, kurátor: Mércz András (Avicenna Közel-Kelet Kutatások Intézete)
Szakértő, kurátor: Marsai Viktor (Migrációkutató Intézet – Nemzeti Közszolgálati Egyetem)
Szaktanácsadó: dr. Kiss Etele (Magyar Nemzeti Múzeum)
Projekt koordinátor: Varga Lujza (Magyar Nemzeti Múzeum)

Segítők a kiállítás létrejöttében

Miniszterelnökség – Üldözött Keresztények Megsegítéséért és a Hungary Helps Megvalósításáért Felelős Államtitkárság
Hungary Helps Ügynökség Nonprofit Zrt.
ACN International, Aid to the Church in Need
Open Doors
Káld Katolikus Egyház
Szír Ortodox Egyház
Szír Katolikus Egyház
Melkita Görög Katolikus Patriarkátus, Damaszkusz
Kopt Ortodox Egyház
Major Balázs
Régészeti Emlékek és Múzeumok Főigazgatósága
Magyar Kurír
Merényi Zita
Székesfehérvári Egyházmegye
ADF International
Institute for Security Studies
SAT-7

Az 1-4. fotók története

Karamai falu általános iskolája Kaduna Állam, Nigéria, 2019. november
Az ajtóban álló katona a bozótost bámulja, és biztosítja, hogy tanítási időben ne érje támadás az iskolát. Karamai falut 2019 elején érte fegyveres támadás, amelyben több mint 29 ember halt meg. A képen az adara népcsoport visszatért tagjainak gyermekei és tanítójuk látható. A falu könnyű célpontja a vadonban bujkáló szervezett, a fuláni népcsoporthoz tartozó milíciáknak, akik vallási, etnikai és gazdasági okokból akarják elüldözni a keresztényeket földjeikről.

Rahila Goldwin Kajuru, Kaduna Állam, Nigéria, 2019. november
A 34 éves Rahila Goldwin a keresztény adara népcsoport tagja, egyben a Nigéria Kaduna Államában dúló etnikai-vallási konfliktus túlélője. A fuláni fegyveresek kora hajnalban támadták meg a faluját, Dogan Nomát. 6 éves gyermekét és férjét azonnal meggyilkolták, őt többször megerőszakolták, majd levágták a jobb kezét. Hat hónapos terhes volt, a magzatát is elvesztette. Jelenleg a Kajuru melletti menekülttáborban él, több sorstársával együtt.

Daniel Tujeulati lelkész a házának romjai között Katibu falu, Taraba Állam, Nigéria, 2019. november
Katibu falura fegyveres a fuláni milíciák éjszaka törtek rá. Felgyújtották a templomot és kifejezetten a lelkészt keresték, aki a bozótosba menekülve élte túl a támadást. Dacára a fenyegetésnek, Katiba lakói a lelkésszel együtt visszatértek otthonukba. Nigéria Középső Öv Államaiban, amelyek közé Taraba is tartozik, mára állandósult az etnikai-vallási konfliktus, amely 2018-19-ben már több halálos áldozatot követelt, mint a Boko Haram támadásai.

Angelo Vakuru katolikus pap áll a Szent Háromság katolikus templom parkolójában Mubi, Nigéria 2019. november
Mubi városát 2014-ben foglalta el a Boko Haram terrorszervezet: több embert megöltek illetve elhurcoltak. Minden keresztény templomot felgyújtottak és rövid rémuralmuk alatt vadásztak a katolikus papokra és tanárokra, arra kényszerítve őket, hogy a kínhalál elkerüléséhez tagadják meg hitüket. A város lassan magához tér a rémálomból, és intenzív hitéletet él, melynek része a humanitárius egészségügyi szolgálat is. A kép hátterében a maidiguri-i érsekség egészségügyi központjának szolgálati autója.

Szóljon hozzá!