ZETApress

hírportál

Múzeumi elismerés

A Magyar Nemzeti Múzeum lett idén Az Év Múzeuma! A rangos díjat a nagy múzeumok kategóriájában ma délelőtt vették át a Ludwig Múzeumban, a Múzeumok Éjszakája megnyitásakor.

A zsűri a következetes stratégia mentén kialakított korszerű muzeológiai gyakorlatáért, az online térben megvalósított sokszínű, hatékony ismeretátadási tevékenységéért és az intézmény nemzetközi elismertségének növeléséért díjazta az 1802-ben alapított közgyűjtemény teljesítményét. Fotóink Incze László felvételei.

A Magyar Nemzeti Múzeum az elmúlt években köztudottan kimagasló gyűjteményi anyagának bemutatása, kutatása, gyarapítása érdekében hatékonyan építette határokon átnyúló és nemzetközi kapcsolatait, valamint a hazai közönségnek szóló ismeretátadási stratégiáját is eredményesen megújította – áll az indoklásban. Az idén 30 éves Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület, a múzeumi szakma képviseletében 1996-ban alapította, 2020-ban pedig megújította Az Év Múzeuma elismerést, amivel a szakterület kiemelkedő intézményeit díjazza.

Mivel az elmúlt másfél év a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) számára is hónapokig tartó zárva-tartást és váratlan kihívások sorát jelentette, különösen fontos visszajelzés az intézmény munkatársai számára Az Év Múzeuma 2021 kitüntető cím.

Igaz, már a 2020-as év első hónapjai a múzeum minden eddiginél nagyobb népszerűségéről tanúskodtak. Az MNM egyértelmű visszaigazolást kapott arról, hogy az utóbbi évek szemléletváltása, szervezeti fejlesztései, átalakított kiállítási és képzési programjai, beruházásai és kutatásai eredményesek voltak. Sőt, a 2019-ben megújult Múzeumkert épp olyan fontos találkozóhellyé, közösségi térré vált, mint maga a klasszicista épület. További részletek a beágyazott videóból megtudhatók.

Szóljon hozzá!