ZETApress

hírportál

Leonardótól Miróig

A Grafikai Gyűjtemény 150 éves jubileumára készített reprezentatív album és a hozzá kapcsolódó tárlat a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményeiben őrzött legszebb rajzokat és grafikákat mutatja be.

A mától augusztus 15-én vasárnapig látható kiállítással és az új katalógussal egyszerre ünnepeljük a jeles évfordulót és a múzeum újranyitását. A délelőtti sajtótájékoztatón Katona Lucia fényképezett.

Az Esterházy-gyűjtemény 150 éve, 1871-ben került a magyar állam tulajdonába. A hercegi család XVIII. század II. felében létrehozott kollekciója más, korábban alapított gyűjteményeket is magába olvasztott, így az eladás pillanatában a festmények mellett 3535 rajzot és 51.301 metszetet számlált. A papírmunkáknak ezt a jelentős együttesét az azóta eltelt 150 évben múzeumi szakemberek, intézményvezetők és lelkes adományozók gyarapították, ennek köszönhető, hogy ma a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria különböző gyűjteményegységeiben összességében több tízezer rajz és százezres nagyságrendet számláló sokszorosított grafikai anyag található.

Kiállításukon és az évfordulóra megjelentetett katalógusukban a gyűjtemény történelmi korokon átívelő alakulására helyezték a hangsúlyt: a múzeumi kollekcióvá válás az alapításkor a régi nagymesterek papírmunkáinak megvásárlásával indult, amely fokozatosan egészült ki a XX. század elejének modern rajzaival és grafikáival, s bővült tovább a XX. század II. felétől napjainkig a kortárs alkotások szerzeményezéséig.

A tárlaton a gyűjtemény legérzékenyebb rajzait és grafikáit mutatják be, olyanokat is, amelyeket csak ritkán állítanak ki. A szélesebb közönség hosszabb idő után újra találkozhat a már jól ismert művészek – Dürer, Leonardo, Raffaello, Rembrandt, Rubens, Goya, Barabás Miklós, Delacroix, Munkácsy Mihály, Van Gogh, Cezanne, Picasso, Schiele, Rippl-Rónai, Vajda Lajos vagy Miró – egy-egy kivételes alkotásával, és megismerkedhet néhány kiemelkedő új szerzeménnyel és korábban kevésbé ismert művel is.

Legutóbb 22 évvel ezelőtt, 1999-ben jelent meg átfogó válogatás a Grafikai Gyűjtemény legszebb rajzaiból Dürertől Daliig. A Szépművészeti Múzeum rajzgyűjteményének története a mesterrajzok tükrében címmel. A mostani jubileum jó alkalmat adott a gyűjtemény történetének új szempontok szerint történő feldolgozására. A Papír/forma. Nyolc évszázad legszebb rajzai és sokszorosított grafikái a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményeiben című kötet a XIV. századtól a XXI. századig ad átfogó képet a papíralapú művészetről: magyar és nemzetközi papírmunkákat, rajzokat és sokszorosított grafikákat tár az olvasó elé, egymással szerves egységben kezelve.

A legfontosabb grafikai problémákat és a papírból kiinduló sajátos művészi szemléletmódot 540 fő művön mutatja be. A grafikákkal foglalkozó múzeumi munkatársak a múzeumi kutatómunkába és a gyűjtemények működésébe is bepillantást engednek. A kötetben megszólal két nemzetközileg kiemelkedő jelentőségű kortárs művész: Maurer Dóra és Georg Baselitz, akik nemcsak a katalógus elkészítésében nyújtottak segítséget azzal, hogy a rajzolás művészetükben betöltött szerepéről meséltek, de a jeles évforduló alkalmából nagyvonalú ajándékaikkal a gyűjteményt is gyarapították. Georg Baselitz 30 db, 2000 és 2019 között készített grafikai lapját, Maurer Dóra: 13 Nyom című, 2016-ban készített 13 részes archív pigmentlenyomatát adományozta a múzeumnak.

A gyűjteményi kötet szerzői: Bódi Kinga, Bodnár Szilvia, Bodor Kata, Földi Eszter, Gonda Zsuzsa, Hessky Orsolya, Kárpáti Zoltán, Kumin Mónika, Madár Mária, Petrányi Zsolt, Százados László, Tóth Bernadett, Vargyas Júlia, Zsákovics Ferenc művészettörténészek, valamint Georg Baselitz és Maurer Dóra képzőművészek. A kötetet szerkesztették és a kiállítás anyagát válogatták: Bódi Kinga és Bodor Kata művészettörténészek.

Szóljon hozzá!