ZETApress

hírportál

Autók a Balkánon

Megnyílt az 1912-es Budapest – Konstantinápoly autóversenyt bemutató kiállításunk. Hosszú utazás után végre Budán, a Gül Baba Kulturális Központ és Kiállítóhelyen is látható a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Kalandra fel Budapest – Konstantinápoly autóverseny (1912) című kiállítása a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány jóvoltából.

1912-ben került sor a Magyar Királyi Automobil Club egyik első hivatalos megmérettetésére, a Budapest – Konstantinápoly autós versenyre. A látogatók korabeli fotók, dokumentumok, leírások és újságcikkek által ismerhetik meg az automobilizmus hajnalán megrendezett versenyt, amely a Magyar Királyi Autómobil Club (MKAC) első nagyobb nemzetközi rendezvénye volt. A futam emlékére, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum szakembereinek közreműködésével összeállított kiállítás kurátora Négyesi Pál.

A verseny a Ferenciek teréről, az MKAC székháza elől indult az Oszmán Birodalom fővárosába, Isztambulba. 25 nevezőből végül 19 állt rajthoz, s teljesítette a közel 2000 kilométeres távot. Nem volt könnyű dolguk: Magyarországról a Balkánon át Törökországba úttalan utakon, szó szerint hegyen-völgyön, árkon-bokron át vezetett az út. A versenyen helyezetteket nem hirdettek, a futamnak elsősorban szimbolikus jelentősége volt, így a fejlődő magyar – török baráti kapcsolatok propagálása, valamint az egyes autók működőképességének, megbízhatóságának demonstrálása.

A tárlat először 2018-ban mutatkozott be az Isztambuli Magyar Intézetben, utána a szintén isztambuli Koc Museumban, majd Bukarestben, Szófiában, számos bulgáriai múzeumban is látható volt, a verseny egykori helyszíneit érintve.

A kamaratárlatként bemutatkozó anyag május 30-án vasárnaptól tekinthető meg a Gül Baba Kulturális Központ és Kiállítóhelyen, a II. kerületi Mecset utca 14. szám alatt keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között. További információk idekattintva olvashatók – tudatta a Közlekedési Múzeum.

Szóljon hozzá!