ZETApress

hírportál

Újra nyílt a galéria

Preraffaelita nagy-kiállítással nyílt újra a Magyar Nemzeti Galéria. A Vágyott szépség című, a londoni Tate Britain preraffaelita mesterműveiből válogatott tárlattal nyílt meg május 13-án az MNG, a Szépművészeti Múzeum pedig már 12-én szerdától várta a közönséget az enyhülő járványügyi korlátozásoknak köszönhetően.

A XIX. századi preraffaelita mozgalmat bemutató első nagy magyarországi kiállításon csaknem száz alkotás látható augusztus 22-ig. A londoni Tate anyagával együtt a mozgalom magyarországi hatását bemutató kísérő kiállítás is nyíl az MNG-ben, Az utópia szépsége címmel – tudtuk meg a délelőtti sajtóbejáráson, ahol Egressy Rita fényképezett.

Plesznivy Edit, a tárlat kurátora kiemelte, hogy Carol Jacobi, a Tate kurátora által összeállított anyag fő-művek sokaságát tartalmazza. A bemutatott remekművek között láthatók Dante Gabriel Rossetti: Ecce Ancilla Domini! (Angyali üdvözlet) és Monna Vanna című alkotásai, John Everett Millais 1852-1853-ban készült Szabadon bocsátó parancs, 1746 című képe vagy John William Waterhouse 1888-as The Lady of Shalottja. Az egyik legismertebb preraffaelita remekmű, Rossetti egyik főműve, az Ábrándozás a szintén londoni Victoria and Albert Museum gyűjteményéből érkezett Budapestre.

A kurátor elmondása szerint a londoni Királyi Művészeti Akadémia konzervatív oktatási elvei ellen lázadó Dante Gabriel Rossetti, John Everett Millais és William Holman Hunt 1848-ban alapította meg a hét tagot számláló Preraffaelita Testvériséget. A preraffaeliták a középkori és a kora reneszánsz, Raffaello előtti művészetből merítettek ihletet, természetábrázolásaikon, a Biblia, a történelmi események és az irodalom ihlette műveikkel, valamint társadalmi kérdéseket is feszegető alkotásaikkal a festészet tematikai és stiláris megújítására tettek kísérletet.

A csoport 1853-as feloszlását követően a preraffaelita művészet második hullámában Rossetti lett a nagy hatású mozgalom vezéralakja. Vele társulva Edward Burne-Jones és William Morris is a képzőművészet, a költészet és a zene közötti összecsengéseket kutatta, és a szépség kultuszának igézetében a műfajok közötti határok lebontására törekedett. Morris munkássága nyomán jött létre a képző- és iparművészet számos ágát felölelő Arts and Crafts összművészeti mozgalom.

Az augusztus 22-ig látható nagy-kiállításhoz Az utópia szépsége címmel kísérőtárlat is kapcsolódik, amely a múzeum preraffaelita műtárgyait, a preraffaelita mozgalom magyarországi hatásait, így a Gödöllői Művésztelep működését, illetve Gulácsy Lajos preraffaelita korszakát mutatja be; a VAGY-VAGY című, kortárs kamaratárlat pedig Baranyay András és a preraffaeliták kapcsolatait vizsgálja.

A Nemzeti Galériában május legvégéig látható Sean Scully: Átutazó című retrospektív kiállítása is, amely az elmúlt év októberében nyílt meg, de az intézmény kényszerű zárása miatt csak rövid ideig láthatta a közönség. Sean Scully az absztrakció legfontosabb kortárs képviselői közé tartozik, a kiállításon 110 művét mutatja be az MNG.

Az MNG-ban május 26-tól látható Gedő Ilka: Félig kép, félig fátyol című tárlata is. A Szépművészeti Múzeum első új időszaki kiállítása június 3-án csütörtökön nyílik Leonardótól Miróig – 150 éve rajzok és grafikák bűvöletében címmel. A Szépművészeti Múzeum két tagintézménye, a Vasarely Múzeum és a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum szintén május 13-tól várta a látogatókat.

A múzeumokat a vonatkozó kormányrendelet értelmében a 18 éven felüli személyek csak védettségi igazolvánnyal látogathatják, a 18 év alattiak pedig védettségi igazolvánnyal rendelkező személy kíséretében válthatnak jegyet a múzeumokba. Az intézmények emellett maszkviselésre és az ajánlott másfél méteres távolság betartására is kérik a látogatókat.

Szóljon hozzá!