ZETApress

hírportál

Virtuális palota

A Magyar Nemzeti Múzeum Mátyás Király Múzeum a 4iG Nyrt. Mensor 3D üzletágával együttműködve elkészítette a késő-középkori magyar királyok: Károly Róbert, Nagy Lajos, Luxemburgi Zsigmond és Hunyadi Mátyás legteljesebben fennmaradt rezidenciájának, a visegrádi királyi palotának virtuálisan bejárható digitális mását.

A visegrádi királyi palotát a XIV. századi magyar Anjou uralkodók: I. Károly és I. Lajos emelték székhelyükön, Visegrádon. A Várhegy lábánál, a Duna parton álló hatalmas palota fényűzően berendezett termeit díszes cserépkályhák fűtötték, az udvarokat és kerteket pompás gótikus csorgókutak ékesítették. A palota mellé a XV. század elején Zsigmond király ferences kolostort építtetett. az 1470-80-as években Mátyás király vidéki rezidenciává alakította az épületegyüttest, amit késő-gótikus és reneszánsz stílusban építtetett át. Helyi és Itáliából érkezett művészekkel új szökőkutakat, loggiákat, erélyeket, kályhákat készíttetett, felújíttatta a homlokzatokat, a termeket, az udvarokat és a kerteket. Egy ide látogató itáliai követ a csodálatos épületet a földi paradicsomnak nevezte. A török háborúk idején rommá vált, majd a XVIII. században lebontott palota romjai csak 1934-ben kerültek elő a föld alól és régészeti feltárásuk, valamint helyreállításuk azóta is tart.

A MNM Mátyás Király Múzeum a 4iG Nyrt. Mensor 3D üzletágával összefogva a legmodernebb NavVis 3D lézerszkenner-technológiával létrehozta és digitálisan is hozzáférhetővé tette a Visegrádi Királyi Palota virtuálisan rekonstruált mását, amely a benne berendezett kiállításokkal és az itt található műtárgyakkal együtt az interneten szabadon bejárható. A virtuális kiállítás látogatója részletes információt kap a palota történetéről, a kiállított tárgyakról. Megnézheti a középkori királyi rezidencia rekonstrukcióit és az ásatások fotóit. Megtekintheti a Visegrád történetét, a palota helyreállítását és az itt rendezett hagyományőrző programokat bemutató videókat.

A virtuális kiállítás alkotói, 4iG Nyrt. Mensor 3D: Hadzijanisz Konsztantinosz, Dömök László, Vári Barnabás, Gnadig András, Basa István és Fehér András. Magyar Nemzeti Múzeum Mátyás Király Múzeuma: Buzás Gergely és Kocsis Edit. A rekonstrukciók a Pazirik Informatikai Kft. és a Narmer Építészeti Stúdió munkái.

Szóljon hozzá!