ZETApress

hírportál

Jubileumi csarnoknyitó

Különleges programokkal ünnepelte megnyitásának 125. évfordulóját tegnap a Műcsarnok, amely újra megnyitotta kapuit a látogatók előtt. Az előzmények idekattintva olvashatók. A programokon védettségi igazolvány bemutatását kérték. A megnyitón Katona Lucia fényképezett.

Épp 125 évvel ezelőtt, 1896. május 4-én az Országos Magyar Képzőművészeti Társulat Millenniumi Országos Kiállításával nyitotta meg kapuit a Műcsarnok. A koronavírus-járvánnyal összefüggő intézkedések miatt hosszú hónapok óta zárva tartó kiállítóhely éppen május 4-én, azaz a jeles évforduló napján fogadhatta újra látogatóit.

A nyitásra a szervezők különleges ünnepi programokkal is készültek: 10-től 18 óráig a Műcsarnok első teraszán felállított mozgó fényképészeti stúdió és labor a XIX. századi fotográfia kézműves eljárásaiba engedett bepillantást. A workshop résztvevői aktívan részt vehettek a fényképezés folyamatában. A kép megkomponálásától kezdve, a nagy méretű síkfilm kidolgozásán keresztül a pozitív kép előállításáig tartó folyamatban Laczkó Péter fotográfus segítette az érdeklődőket.

15 órától a szintén 125. születésnapját ünneplő Vígszínház művészei, Hegyi Barbara és Ertl Zsombor, 17 órától Tar Renáta és Fesztbaum Béla olvastak fel korhű ruhákban a Műcsarnokhoz kapcsolódó ritkán hallott történeteket, dokumentumokat. A 15 óra körül érkezők megkóstolhatták a szülinapi tortát. A várakozókat, megpihenni vágyókat a lépcsőkön 125 meglepetés párnával várták, amelyekhez egy nyereményjáték is kapcsolódott.

Tegnap minden aktuális kiállítás 125 forintos jubileumi jeggyel volt látogatható, valamint hét aktuális és közelmúltbéli belépőjegyes online programot ingyenesen tekinthettünk meg a Műcsarnok Facebook- és YouTube-csatornáján. Három aktuális kiállítás – a Hét év – 150 kiállítás, a Kik vagyunk és A fény képei című tárlat – reprezentatív katalógusa együttesen 12.500 forintért vásárolható meg az Art Boxban, a Műcsarnok könyves- és ajándékboltjában.

Szóljon hozzá!