ZETApress

hírportál

Essl-díjátadás a Ludwig Múzeumban

Albert Ádám nyerte a négyezer eurós első díjat tegnap este az Essl Award idei pályázatán a Ludwig Múzeumban. A háromezer eurós második díjat Horváth Dániel vehette át az alapító Karlheinz Essltől és feleségétől, Ágnes asszonytól.

A bécsi Essl Múzeum tulajdonosai 2005. után immár másodszor kínáltak bemutatkozási lehetőséget ifjú képzőművészeknek. Egy éve írták ki a pályázatot, hogy a BauMax érdekcsoport öt országának fővárosában állíthassák ki műveiket. Decemberig futottak be a pályázatok, s ezekből választottak ki országonként tíz-tíz alkotót. Műveikben egy hónapig gyönyörködhetünk.

Horvátországban múlt csütörtökön, Szlovéniában szombaton, Csehországban hétfőn, Szlovákiában szerdán, még hazánkban pénteken nyílt meg a kiállítás. A beérkezett munkákat az öt főváros ? Zágráb, Ljubljana, Prága, Pozsony és Budapest ? képzőművészeti egyetemének egy-egy professzora zsűrizte bécsi kollégájuk vezetésével.

A két tervezett díj mellett két különdíjat is kiosztottak. Sípos Eszter és Kiss Miklós meghívást kapott a tíz éves Essl Múzeumba, hogy decemberben ott állítsa ki műveit. Erről katalógus is készül, melyet a múzeum tulajdonosa eljuttat Európa múzeumaiba. A mostani kiállításról ugyancsak elkészült a katalógus. Ebben a további hat alkotó ? Adamkó Dávid, Borsos-Lőrinc Lilla, Deli Anett, Orbán Gergely Kristóf, Szigeti Gábor és Tarr Hajnal ? munkája is szerepel. Az ifjú művészeknek ennél nagyobb ajándék, mint egy kontinentális bemutatkozás, nem is lehet.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Doktoranduszok Dorottyánál

Szóljon hozzá!