ZETApress

hírportál

A Turán 9 hazatart

Már úton van hazafelé a Turán 9, Horthy Miklós legendás szerelvényének étkezőkocsija. Érkezést követően a Közlekedési Múzeum munkatársai azonnal megkezdik a vagon restaurálását – tudatták sajtósaik.

Szeptember 10-én adtunk hírt róla, hogy a kocsi eddigi tartózkodási helyéről a Közlekedési Múzeum gyűjteményébe kerül, miután megvásárlására, hazaszállítására és a felújítás idei megkezdésére Múzeumunk kezdeményezésére dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere soron kívüli támogatást biztosított. Schvéd Norbert / MÁV Rail Tours fotóin jól látható, hogy milyen döbbenetes állapotban, egy tóparti ház emeleti szintjeként, befalazva találtak rá a múzeumi értékű járműre, a szlovákiai Szencen.

A Turán vasúti szerelvényt az egykori kormányzó magas szintű protokoll eseményeken használta 1944-ig, majd később az akkori Csehszlovákia területére került. Az étkezőkocsit, azaz a 9-es számú vagont ezután sokáig Csehszlovákia kormánya használta reprezentációs célokra, de az 1970-es években leselejtezték és magánkézbe került.

Egy darabig Magyarország még tett kísérletet a legendás szerelvény visszaszerzésére, de idáig csupán egy kocsi, a 12-es számú került újra az országba, ez teljes felújítást követően ma a Tatai úti Vasút-történeti Parkban látható. A jármű bontását és szállítását a Közlekedési Múzeum megbízásából a MÁV Rail Tours végzi. A jármű a mai napon érkezik Magyarországra.

Szóljon hozzá!