ZETApress

hírportál

Hatlábúak Józsefvárosban

Hat lába van és kitinpáncélja, mi az? Aki erre az egyszerű találós kérdésre nem tudja a választ, annak mindenképpen érdemes idén is ellátogatnia a Ludovika téri Magyar Természettudományi Múzeumba.

Aki viszont nyomban tudna felelni rá, annak is hasznos és szórakoztató kirándulást jelenthet a Hatlábúak birodalma című időszaki kiállítás, melyet ma délben nyitott meg Víg Károly, a Magyar Rovartani Társaság elnöke. Ez az interaktív kiállítás ugyanis a legnépesebb állatcsoport, a rovarok titokzatos világába kalauzolja el a látogatókat. Szó szerint nagyító alá vesszük ezeket a kicsi élőlényeket, a számtalan rovarpreparátum mellett a nagy méretű rovarmakettek, a szakértők által írt ismertetők és az interaktív játékok ígérnek igazi családi időtöltést. A kisebbek cincéreket öltöztethetnek, játszhatnak kirakóst a lepkeszárnybetűkkel és elmélyedhetnek a rovarrekordokban, de hogy a nagyobbak se unatkozzanak addig, a 18 éven felüliek felderíthetik a bűnügyi rovartan rejtélyeit.

A rovarok ? a tenger mélyét kivéve ? mindenütt előfordulnak, ahol állati élet egyáltalán lehetséges. Bár nagyon régóta élnek a Földön, különleges testfelépítésüknek és élettani megoldásaiknak köszönhetően állandó megújulásra képesek. A földi élővilág legtöbb tagja ? köztük az ember is ? ma nem létezne rovarok nélkül.

A változatosság gyönyörködtet kifejezés, a rovarvilágban nagyon is találónak hangzik. Mert sokféleségük végtelennek tetszik, a természet kreativitása pedig ennél az állatcsoportnál hatványozottan megfigyelhető. Habár az emberek gyakran a kártevő, a gusztustalan vagy az undorító jelzőkkel illetik a rovarokat, valójában inkább csodálatra méltóak. Így a kiállítás egyúttal egy izgalmas utazás is egy olyan birodalomba, amelynek lakói sokunk számára ismeretlenek, és éppen ezért sok érdekes meglepetést tartogathatnak. Hinnénk-e, hogy az ájtatos manó, nevével ellentétben egyáltalán nem egy szent, hanem veszélyes ragadozó? Hogy a fürkésznek is van fürkésze? És hogy egyetlen tölgyfán több száz rovarfaj is táplálékot találhat?

Az ENSZ 2010-et a Biológiai Sokféleség Világévének, azaz a biodiverzitás évének nyilvánította. A többi tagállammal együtt Magyarország is részt vesz az ehhez kapcsolódó eseménysorozatban. Egyik ilyen esemény a Hatlábúak birodalma kiállítás is.

A biodiverzitás szóval a Föld élővilágának változatosságát fejezzük ki. E változatosság alatt nemcsak az összes növényt, állatot és gombát értjük, hanem a szabad szemmel nem látható baktériumokat és vírusokat is. A biodiverzitás mértéke a legegyszerűbb formában a fajok száma. Az élővilággal foglalkozó szakemberek eddig mintegy kétmillió fajt azonosítottak, melyek közül több mint egymillió a rovar, és a valójában létező rovarfajok nagy részét ma még nem is ismerjük. Szívesen hisszük, hogy Földünk élővilágának legsikeresebb tagjai az emlősök, köztük mi, emberek. Korunk azonban a rovarok kora.

Szóljon hozzá!