ZETApress

hírportál

Potyó lett a fődíjas

Potyó Imre nyerte el Az Év Természetfotósa címet, míg Az év természetfotója díjat Pintér Csaba: Légivadász című képe érdemelte ki a Lenergy – Az Év Természetfotósa 2020 pályázaton, melynek legjobb képeiből mától szilveszterig a Magyar Természettudományi Múzeumban látható kiállítás.

1993-tól immár 28. alkalommal írta ki a naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége Közép-Európa legrangosabb természetfotós pályázatát. A verseny történetében most érkezett a legtöbb kép: 241 fotós 4114 felvételt küldött be, melyek közül az utolsó fordulóban 111 mű versengett – közölte a pályázat tegnap délutáni online sajtótájékoztatóján a naturArt elnöke. Fotóink Potyó Imre felvételei.

Fáth Péter elmondása szerint az idei kiírás hozta talán a legmagasabb színvonalú mezőnyt a verseny hosszú történetében: az utolsó előtti körben szereplő mintegy 400 kép mindegyike alkalmas volt a kiállításra. Végül a héttagú zsűri nagy viták után választotta ki 63 szerző 111 falra kerülő képét, majd ezek közül a díjazott alkotásokat; Az év természetfotósa címet elnyerő Potyó Imre kilenc képe szerepel a legjobbak között.

Az év természetfotója egy megismételhetetlen akciófotó, amelyen egy karvaly éppen elejt egy citromsármányt – méltatta Pintér Csaba: Légivadász című felvételét a szövetség elnöke hozzátéve, idén is Koncz-Bisztricz Tamás lett Az év ifjú természetfotósa nagyon meggyőző portfólióval, de kiemelte Sztrehárszki Lili nevét is, aki egy nagyon szellemes képpel nyerte meg az ifjúsági kategóriát.

Fáth Péter felhívta a figyelmet arra is, hogy a pályázat 14 kategóriájában idén 14 különböző fotós végzett az első helyen, ami bizonyítja a magyar természetfotós mezőny erejét. A Kezünkben a Föld kategóriát Gergely József, A madarak viselkedése kategóriát Hantai Péter, Az emlősök viselkedése kategóriát pedig Berendi Tibor nyerte.

Az állatok viselkedése kategória legjobbja Botos Éva lett, Az állatok és környezetük kategóriában Potyó Imre végzett az 1. helyen, míg Az állatok szemtől szemben kategória győztesének Marchart Pált választották.

Jantyik Tibor készítette idén a Növények és gombák kategória 1. díjas felvételét, a Kompozíció, forma és kísérletezés kategóriát Török János nyerte, a Tájak kategóriában pedig Németh Tamás aratott győzelmet.

Az Élet a vízfelszín alatt kategória élén Előd László végzett; a Napnyugtától napkeltéig kategória legjobbja Horváth Zsolt, a Fekete-fehér természetfotók kategória első helyezettje Berényi Zsolt lett, míg A természet és a fenntartható energiatermelés kapcsolata kategóriában Radisics Milán képének ítélték az 1. díjat. Sztrehárszki Lili végzett az ifjúsági kategória élén.

Potyó Imrének kilenc képe került be az idei év legjobb 111 természetfotója közé, így az online díjátadó végén ő vehette át a fődíjat a Lenergy ? Az Év Természetfotósa 2020 pályázaton. Több kategóriában is kiemelkedett, így az alkonyati fényekben őrködő békát ábrázoló fotója 2., egy leveleket elfogyasztó bolharákot bemutató képe 3., egy fénylő szentjánosbogár röpképét ábrázoló fotója pedig 3. helyezést ért el.

A fődíjat nyert fotós kedvenc helyszíne a Börzsöny, amit lassan már jobban ismer, mint a saját tenyerét, az ottani patakvölgyek és mély szurdokok azonban mindig meg tudják lepni valamivel, így nap mint nap talál valami újat, amit fotóin keresztül át szeretne adni a nagyközönségnek is.

A pályázat legfőbb célja a természeti értékek, tájak, valamint a természet ritka pillanatainak bemutatása, és ezen keresztül az ismeretterjesztés elősegítése. Mindez Potyó Imre környezetkutató, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság környezeti nevelője számára is kiemelten fontos küldetés, így képeivel, előadásaival és tudománynépszerűsítő cikkeivel gyakran olyan kevéssé ismert fajokat is a nagyközönség elé tár, mint az álskorpió, az ugróvillás, az ezerlábú vagy a bolharák.

Az Alexandra Kiadó idén is megjelentette a döntőbe jutott fotókból összeállított Az év természetfotói – Magyarország 2020 című 200 oldalas kétnyelvű kötetet, a nyertes képekből rendezett kiállítást pedig december 31-én csütörtökig lehet megtekinteni a Magyar Természettudományi Múzeumban.

Szóljon hozzá!