ZETApress

hírportál

Forradalmárnők a parkban

A közösségé válás élménye teszi fontossá október 23-át, az 1956-ost és az 1989-est is! – mondta Karácsony Gergely főpolgármester ma délben a Városháza parkban, a Fővárosi Önkormányzat által az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett ünnepi megemlékezésén.

Október 23-án már kétszer mutatkozott meg a jobbik énünk, a legszebb képességünk. Az, hogy ezer és egy különbözőségünk, a származásunk, a neveltetésünk, a hitünk és a világnézetünk ellenére összeköt bennünket valami sokkal erősebb: a haza és a szabadság szeretete – jelentette ki a főpolgármester a Városháza parkban, ahol az 1956-os pesti nők előtt tisztelgő arcképkiállítás nyílt.

Karácsony Gergely kiemelte, a méltó megemlékezéshez, a hősök tiszteletéhez és a reményeik fel nem adásához arra is szükség van, hogy képesek legyünk részleteiben megismerni az örökséget. A Fővárosi Önkormányzat ezért is szenteli az idei ünnepet a pesti nők emlékének. A modern demokratikus politika nem is lehet más, csakis feminista! – fogalmazott.

Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes arról beszélt, hogy egy nemzet politikai közössége nem épülhet versengő emlékezetekre. Az emlékezetnek sokfélének kell lennie, mindenki története, nézőpontja egyaránt fontos – hangsúlyozta. Mint mondta, a kiállításon megjelenő ’56-os pesti nők sorsának ez az egyik üzenete. Közöttük van Kéthly Anna szociáldemokrata politikus, van a soraikban munkás származású gépírónő, színésznő, festőművész, kalapkészítő, orvosnő vagy éppen buszkalauz.

Rainer M. János történész, a kiállítás egyik összeállítója elmondta, a kiállított 19 női arckép, sors, életút közös metszéspontja 1956. A 19 nő fele a fegyveres harcokban is részt vett – jegyezte meg. A történész kijelentette: a nők forradalmi részvétele egy férfiközpontú világban semmivel sem maradt el a férfiakétól!

Szóljon hozzá!